Brits legermaterieel rolt Velp binnen op 16 april 1945. Op die dag werden Rheden en Rozendaal bevrijd van de Duitse bezetting, wat het eind betekende van de Tweede Wereldoorlog. De foto is afkomstig uit het boek Herinneringen aan de bevrijding van Velp, in 2006 uitgegeven door de Stichting Velp voor Oranje en het Comité 4 Mei Velp.
Volledig scherm
Brits legermaterieel rolt Velp binnen op 16 april 1945. Op die dag werden Rheden en Rozendaal bevrijd van de Duitse bezetting, wat het eind betekende van de Tweede Wereldoorlog. De foto is afkomstig uit het boek Herinneringen aan de bevrijding van Velp, in 2006 uitgegeven door de Stichting Velp voor Oranje en het Comité 4 Mei Velp. © J. de Booys

Rozendaal verzamelt lokale bevrijdingsverhalen

ROZENDAAL - Inwoners van Rozendaal kunnen tot en met vrijdag verhalen over vrede en vrijheid inleveren bij de gemeente. De verhalen mogen gaan over de bezettingstijd in Rozendaal, maar ook over andere passende herinneringen. 

De gemeente zet de verhalen in de speciale bevrijdingseditie van dorpskoerier ‘In de Roos’. Vanwege 75 jaar bevrijding publiceert Rozendaal in de aanloop naar dinsdag 5 mei ‘De Roos in Vrijheid’, vertelt burgemeester Ester Weststeijn.

In Rozendaal zijn de andere geplande bevrijdingsactiviteiten komen te vervallen. Geen festiviteiten samen met Rheden in het weekend van 16 april, de eigenlijke Bevrijdingsdag van beide gemeenten. 

Videojournaal

Er komt geen bevrijdingsconcert van de Koninklijke Rozendaalsche Kapel; geen 4-mei-bijeenkomst in de Kerk van Rozendaal; geen speciale vrijheidsmaaltijd 5 mei op kasteel Rosendael. De gemeente overweegt de maaltijd, met medewerking van Amnesty International, na de coronacrisis alsnog te houden.

Wat overblijft, zijn de verhalen. ,,De Roos in Vrijheid is een manier om lokale herinneringen actief te delen en om daarmee 4 en 5 mei meer te laten zijn dan alleen een historisch feit”, legt burgemeester Weststeijn uit. ,,We werken ook aan een videojournaal die we op 4 mei online zetten.” 

Inzenden tot vrijdag

In die opname spreken zowel de burgemeester als Annemijn van der Wagen, de kinderburgemeester van Rozendaal. Ook zijn oorlogsgraven en -monumenten te zien.

Tot en met vrijdag kunnen alle Rozendaalse verhalen, gedichten en foto’s worden gemaild aan de gemeente of in de brievenbus van het gemeentehuis aan de Kerklaan worden gestopt. Inzendingen (verhalen maximaal 500 woorden) kunnen worden gemaild aan: secretariaat@rozendaal.nl

Arnhem e.o.