Volledig scherm
Het gemeentehuis van Rozendaal. © Rolf Hensel

Rozendaalse raadsleden niet blij met enorme verhoging van hun vergoeding

ROZENDAAL - Rozendaalse raadsleden zijn ongelukkig met de verhoging van hun vergoeding van 250 euro per maand naar 960 euro. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft de vergoeding voor raadsleden in kleine gemeenten (tot 24.000 inwoners) verhoogd. 

,,Deze verhoging heeft ons verrast en is te groot”, zegt Wilfred Jansen van Progressief Akkoord Rozendaal (PAK), een van de drie politieke partijen in de kasteelgemeente. Een probleem is dat de gemeente de kosten vanaf 2019 zelf lijkt te moeten ophoesten: een extra uitgave van 76.000 euro.

Ollongren vervult met de hogere vergoeding in kleine gemeenten een wens van de Tweede Kamer. Het parlement wil zo de lokale democratie aantrekkelijk maken en de bestuurskwaliteit versterken. Het raadslidmaatschap is geen baan, maar kost wel veel tijd. Hoe groter een gemeente is, hoe meer een raadslid ontvangt om politiek actief te kunnen zijn. In Arnhem krijgt een raadslid daarvoor elke maand 1.932 euro. Rozendaal heeft weinig vraagstukken. Daarom is de raadsvergoeding lager.

Maar gemeenten moeten steeds meer wettelijke taken uitvoeren. Rozendaalse raadsleden draaien dus mee in de lokale en regionale vergadercircuits. Toch zitten Rozendaalse raadsleden niet op een extra uitgave van 76.000 euro aan zichzelf te wachten. Bovendien raakt volgens het raadslid Gert Jan Willemse (Rosendael’74) de verhouding zoek vergeleken met andere spelers in de dorpspolitiek: de raadscommissieleden en wethouders. ,,De verhoging is willekeurig”, vindt Willemse.

Parttime

De commissieleden ontvangen 60 euro. Wethouders zijn in Rozendaal parttime in dienst. Zij krijgen een bruto-inkomen van ongeveer 2.600 euro per maand. Jansen heeft burgemeester en wethouders verzocht te vragen bij het ministerie of de nieuwe hoge vergoeding verplicht is. Burgemeester Klein Molekamp vermoedt dat dit het geval is, maar laat het nog eens uitzoeken.

Ollongren stelt in een brief aan de Tweede Kamer dat de kleine gemeenten het extra geld zelf moeten ophoesten. Dat kan volgens haar door lokale oud-burgemeesters en oud-wethouders minder lang door te blijven betalen na hun afscheid. Dat heeft ze besproken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In Rozendaal, dat bekend staat als ‘rijkste gemeente van het land’, is van lang doorbetalen van gestopte burgemeesters en wethouders geen sprake. Hogere belastingen zijn een lokaal politiek taboe.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.