Volledig scherm
PREMIUM
Tom Poes en Olivier B. Bommel trokken bekijks in Rozendaal. © Gerard Burgers

Tom Poes en heer Bommel komen tot leven in Rozendaal

ROZENDAAL - De in 2005 overleden schrijver-tekenaar Marten Toonder (1912) heeft nog altijd fans. Een paar honderd daarvan kwamen zondag af op de Bommelbeurs in en bij kasteel Rosendael in Rozendaal.

Toonder is vooral bekend vanwege zijn creaties Tom Poes en (heer) Olivier B. Bommel. De avonturen van het tweetal verschenen als stripverhaal in verscheidene Nederlandse dagbladen. Kenmerkend voor de meeste strips van Toonder is dat er geen tekst in de plaatjes staat, maar eronder.

En in die tekst grossiert hij in nieuwe woorden, woordspelingen en bijzondere namen voor zijn personages. Toonder heeft het Nederlands verrijkt met onder meer ‘minkukel’, ‘denkraam’ en de uitdrukking ‘een eenvoudige doch voedzame maaltijd’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Muziek aan Huis in Velp en Rozendaal óók in kasteel en koeienstal
    PREMIUM

    Muziek aan Huis in Velp en Rozendaal óók in kasteel en koeienstal

    VELP/ROZENDAAL - ‘Muziekfestival in 30 huiskamers’, lonkt de kop op de voorpagina van de festivalkrant. Het getal van 30 klopt. Maar het zijn niet alleen huiskamers waarin op zondagmiddag 27 oktober in Velp en Rozendaal wordt gemusiceerd in het kader van Muziek aan Huis. Op de lijst van locaties waar de solisten, duo’s en grotere ensembles optreden, staan ook een koeienstal en Kasteel Rosendael. Daarnaast bieden enkele woon-zorginstellingen een podium.

Arnhem e.o.