Volledig scherm
Het Rozendaalse gemeentehuis gezien vanaf de Beekhuizenseweg. © Hans Broekhuizen

Wat moet Rozendaal nog zelf doen? Inwoners moeten meedenken, vindt raadslid Jansen

ROZENDAAL - Wilfred Jansen, fractievoorzitter van de Rozendaalse coalitiepartij PAK, vindt dat de inwoners van het kasteeldorp nadrukkelijk betrokken moeten worden bij de toekomst. Zij moeten ook de kans krijgen zich uit te spreken. 

De grote vraag voor de gemeenteraad, en volgens Jansen ook voor de inwoners, is welke zaken de kleinste gemeente van het Nederlandse vasteland nog graag door eigen ambtenaren wil laten uitvoeren. ,,Misschien moeten we een enquête houden. Het is belangrijk om de inwoners erbij te betrekken’’, zegt Jansen. ,,Ik wil antwoord op de vraag wat voor een gemeente we willen zijn.’’

Ambtenarij

Rozendaal moet iets doen met zijn ambtenarij. Die belofte is gedaan in een gesprek met Jan Markink en Bea Schouten, gedeputeerden van de provincie Gelderland. Het provinciebestuur stemt in met het voortbestaan van Rozendaal als zelfstandige gemeente op voorwaarde dat werk wordt gemaakt van een reorganisatie om de ambtenarij te moderniseren. 

Die reorganisatie is nog lang geen uitgemaakte zaak. De gemeente met dertien ambtenaren praat voorlopig vrijblijvend met buurgemeente Rheden en de ambtelijke regiodienst De Connectie over de uitbesteding van taken. De raad nam eensgezind een besluit over vrijblijvende verkenningen. Het besluit lijkt vooral bedoeld om de provincie gunstig te stemmen. De boodschap: Rozendaal maakt ernst met ambtelijke vernieuwing. 

Vernieuwing

Een verandermanager, ingehuurd voor de ambtelijke vernieuwing, blijkt wat langer werk te hebben. Burgemeester Jan Hendrik Klein Molekamp, die begin 2019 pensioneert, draagt zijn portefeuille personeelszaken in augustus over aan de wethouders Marieke Albricht en Anton Logemann.

Klein Molekamp oordeelt dat Albricht (Rosendael’74) en Logemann (PAK) als oud-lijsttrekkers over lokaal draagvlak beschikken. ,,Zij zijn gekozen”, stelt hij. ,,De vraag wat voor een gemeente Rozendaal wil zijn, vraagt om een politiek gesprek.” Klein Molekamp mijdt liever dat politieke debat. Van meet af aan heeft het voormalig Tweede Kamerlid (VVD) aangegeven ook na zijn pensioen in Rozendaal te willen blijven wonen. 

Stappenplan

Albricht en Logemann gaan na de zomervakantie een soort stappenplan opstellen om de ambtenarij te vernieuwen. Dan brainstormt de gemeenteraad in beslotenheid verder. Tijd is er nog genoeg. Mocht Rozendaal besluiten om zaken als belastinginning en de administratie over te hevelen naar De Connectie, dan is dat op zijn vroegst in 2020, aldus Albricht. Eerst moet de gemeenteraad zich uitspreken over de echte koers.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.