Volledig scherm
Dennen knippen op de Heidewerkdag. © Erik van 't Hullenaar

Weg met de dennen, leve de hei op het Rozendaalse Veld

ROZENDAAL - Zo’n tachtig vrijwilligers waren zaterdag actief op de Heidewerkdag op het Rozendaalse Veld. Wethouder Marc Budel van de gemeente Rheden deed ook mee. Maar, zoals het een wethouder betaamt, eerst sprak hij de groep toe over de kwetsbaarheid van het ‘groene erfgoed’ dat Rheden in beheer heeft. ,,Er zijn veel handen nodig om de heide te houden zoals die is”, zei hij onder meer op de parkeerplaats aan de rand van het Rozendaalse Veld.

Het is nog fris om 9.00 uur. De warming-up bestaat uit een flink stuk lopen naar het terrein waar het moet gebeuren: jonge dennetjes verwijderen uit de heide. Gewapend met snoeitangen en takkenscharen wandelen de deelnemers gezellig keuvelend naar de locatie. De meesten hebben het vaker gedaan en weten wat hen te doen staat. Zonder instructie gaan ze enthousiast de dennetjes te lijf. Een enkele nieuwkomer krijgt tekst en uitleg.

,,Het is net een stel sprinkhanen”, zegt Cathrien Goedemans, doelend op de snelheid waarmee de dennetjes uit beeld verdwijnen. Goedemans is coördinator van de heidewerkgroep, die eens in de twee weken ditzelfde werk doet. ,,Het geeft voldoening. Je ziet het opknappen.” 

Veel sneller

Eens per jaar wordt die heidewerkgroep aangevuld met anderen. Dat leverde afgelopen zaterdag een groep op van ongeveer tachtig deelnemers. Goedemans was er blij mee. ,,De laatste keer dat we hier als heidewerkgroep waren, waren we met achttien mensen. Met een grotere groep gaat het natuurlijk veel sneller.”

Volledig scherm
Beeld van de jaarlijkse Heidewerkdag op het Rozendaalse Veld. © Erik van 't Hullenaar

Namens de gemeente Rheden beheert Nienke Moll het Rozendaalse Veld. ,,Heide wil bos worden”, legt ze uit. ,,Veel mensen denken dat het vanzelfsprekend is dat de heide open is, maar dat is het niet.” 

Het rooien van de jonge dennetjes is dus noodzakelijk om het heidelandschap te behouden. ,,Doen we niets, dan verandert heide binnen vijftien jaar in bos.” Ze constateert met genoegen dat een gemêleerd gezelschap aan het werk is. Imkers, modelzweefvliegers, hondenuitlaters, gemeenteraadsleden. Allemaal mensen die iets met de hei hebben.

11-jarige Hessel

Het zijn vooral volwassenen die meedoen. De 11-jarige Hessel uit Ellecom is een uitzondering. Hij is druk in de weer met een dennenboompje. Hij blijkt precies te weten wat het doel is. ,,De heide open houden”, zegt hij. Hij is hier samen met zijn moeder, die bij de gemeente werkt, en een vriendje. ,,Toen ik 5 was, deed ik ook al mee.”

Imker Joost Dekkers uit Brummen doet vooral mee omdat hij contact met mensen leuk vindt. ,,En omdat ik van de natuur houd.” Hij doet wat laconiek over het werk op de hei. ,,Het is een beetje tuinieren wat we hier doen. Eigenlijk zouden hier schapen moeten lopen. Toch?”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.