Volledig scherm
© Koen Suyk

Advocaten staken half uur bij rechtbank in Den Bosch

DEN BOSCH - Advocaten houden op 16 januari vanaf 9.00 tot 9.30 uur een  staking onder andere bij het Paleis van Justitie aan de Leeghwaterlaan in Den Bosch.  ,,We verzamelen ons in toga en met spandoeken voor het gebouw’’, aldus Riet Obers, advocaat (Sumrin Advocaten). 

Volgens haar is het 'vrij uniek’ dat advocaten publiek actie voeren.  De actie (volgens Obers bijgewoond door de deken en de Raad van de Orde Oost-Brabant) wordt gehouden in de aanloop naar een Kamerdebat op 23 januari  over een herziening van de rechtsbijstand.

Onaanvaardbaar 

Obers: ,,,De plannen van minister Dekker voor het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand houden in dat straks een overheidsorgaan bepaalt wie er nog een advocaat mag inschakelen voor zijn zaak. En dat terwijl de meeste zaken in het stelsel juist tegen diezelfde overheid worden gevoerd.’’ 

Volgens Obers ‘doet de minister niets aan de veel te lage vergoedingen voor de rechtsbijstandsadvocaten’. ,,Dat is onaanvaardbaar en tast een fundamenteel recht van elke Nederlander aan.’’

  1. Bijeenkomst in provinciehuis Den Bosch: ‘Noem arbeidsmigranten voortaan internationals. Dat klinkt beter’

    Bijeen­komst in provincie­huis Den Bosch: ‘Noem arbeidsmi­gran­ten voortaan internatio­nals. Dat klinkt beter’

    DEN BOSCH - Zelfs als de economische groei stilvalt, blijft in Noord-Brabant structureel grote behoefte aan arbeidsmigranten. Oorzaak: de uitstroom op de arbeidsmarkt door pensionering is groter dan de instroom van jonge werknemers. ,,Alleen al in de techniek lopen we eind 2020 tegen een tekort aan van 20.000 mensen. Arbeidsmigranten zijn dus geen probleem, maar bittere noodzaak.”