Volledig scherm
© Thinkstock

Afvalstoffenheffing vliegt met bijna twintig procent omhoog in Vught

VUGHT - De belastingen die Vughtenaren moeten betalen aan de gemeente worden komend jaar weer een stukje hoger dan dit jaar; gemiddeld een kleine 5 euro per maand.  

De grote veroorzaker hiervan is de afvalstoffenheffing. Die stijgt met liefst 19,8 procent. Ondanks dat er in Vught best braaf afval wordt gescheiden en er minder restafval wordt aangeboden aan de vuilnisman. 

Composteerbare zakken

De stijging van de afvalstoffenheffing is volgens de gemeente toe te schrijven aan het feit dat afval verwerken eenvoudigweg duurder is geworden en deze kosten één op één worden doorberekend aan de inwoners. Ook het komend jaar aanbieden aan inwoners van composteerbare zakken leidt tot een verhoging van het tarief. 

Schillen en etensresten

Om inwoners te stimuleren nóg beter afval te scheiden en gehoor te geven aan 'de vervuiler betaalt’, wordt het aanbieden van GFT-afval in Vught vanaf 2020 gratis. Dit betekent wel dat het vastrecht in Vught stijgt. Vught denkt dat inwoners door schillen en etensresten niet langer bij het restafval te doen, wel vijftig procent minder kunnen ‘vervuilen’.

De onroerende zaakbelasting stijgt met 1,5 procent en de rioolheffing met 2,5 procent.