Volledig scherm
Baby thuis in een speciale slaapzak met lampjes. © JBZ

Baby's in speciale geelzuchtslaapzak eerder uit JBZ

DEN BOSCH - Pasgeboren kinderen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis met geelzucht kunnen voortaan toch direct naar huis. Het JBZ geeft de ouders een speciale slaapzak in bruikleen die licht afgeeft. 

Paul Roovers

Tot nu toe kregen baby's met geelzucht of die geel zien op de couveuse-afdeling  van het ziekenhuis fototherapie. Die gele kleur wordt veroorzaakt door een te hoog bilirubinegehalte in het bloed. Door ze letterlijk bloot te stellen aan speciaal licht wordt het  bilirubinegehalte lager en verdwijnt de gele kleur. Het ziekenhuis gebruikt voor de therapie zelf ook slaapzakken.

Door deze speciale slaapzak mee te geven, kan de kraamtijd voor de ouders meteen thuis beginnen.  De baby ligt er bloot in, tussen de lichtjes die onder en boven in de slaapzak zitten. De beide verlichte lagen worden gesloten met klittenband. 

Tijdens deze thuisbehandeling worden de bilirubinewaarden van de baby dagelijks thuis gecontroleerd door de prikdienst van het ziekenhuis. De kinderarts heeft tijdens de behandeling contact met ouders en verloskundige. 

Als het babytje voldoende is hersteld wordt de slaapzak weer ingeleverd. na reiniging en controle kan die opnieuw worden gebruikt. 

In het JBZ krijgen jaarlijks rond 150 baby's de fototherapie. De thuistherapie is niet mogelijk bij te vroeg geboren baby's, maar alleen bij gewone geboortes en kinderen die geboren worden tussen 35 en 37 weken. 

  1. Bijeenkomst in provinciehuis Den Bosch: ‘Noem arbeidsmigranten voortaan internationals. Dat klinkt beter’

    Bijeen­komst in provincie­huis Den Bosch: ‘Noem arbeidsmi­gran­ten voortaan internatio­nals. Dat klinkt beter’

    DEN BOSCH - Zelfs als de economische groei stilvalt, blijft in Noord-Brabant structureel grote behoefte aan arbeidsmigranten. Oorzaak: de uitstroom op de arbeidsmarkt door pensionering is groter dan de instroom van jonge werknemers. ,,Alleen al in de techniek lopen we eind 2020 tegen een tekort aan van 20.000 mensen. Arbeidsmigranten zijn dus geen probleem, maar bittere noodzaak.”