Volledig scherm
© ANP

Betrapt bij stelen kerstdecoratie: ‘Voor een vrouwtje dat bij mij was’

DEN BOSCH - Tijdens een zomerse dag praten over kerstdecoratie. Het is even wennen. Maar het moet tijdens de zitting bij politierechter Scheele. Een 42-jarige Bossche vrouw werd eind vorig jaar bij het Rosmalense Intratuin-filiaal betrapt bij het stelen van twee vogels die waren bestemd voor de kerstboom. ,,Mijn boom was al klaar. Ik wilde de pauwen meenemen voor een vrouwtje dat bij mij was’’, zegt de vrouw aan het begin van de zitting.

En zoals zo vaak hoort de rechter dat de verdachte er veel spijt van heeft. ,,Toen ze mij bij de uitgang tegenhielden wilde ik betalen’’, zegt zij. ,,Ja. Maar dan is het al te laat. Dat had u eerder moeten bedenken’’, zegt de rechter.

‘Want dan krijg ik problemen’

Daar reageert de vrouw direct op. Zij vertelt dat ze met een ‘vrouwtje’ op pad was gegaan. ,,Zij zei ineens dat ze geen geld had om de vogels te kopen en vroeg of ik ze wilde meenemen’’, zegt de vrouw. De rechter wil meer weten over dat ‘vrouwtje’ dat er snel vandoor ging. ,,Ze woont bij mij in de buurt. Maar ik zeg er verder niks over. Want dan krijg ik problemen’’, legt zij uit.

En nu lijkt de vrouw problemen te krijgen. ,,Ik zie dat u zes kinderen heeft. Hoe moet dat nu als u de gevangenis in moet?’’, vraagt de rechter waarna de vrouw zegt dat dit ‘heel erg zou zijn’. Want zij wijst erop dat ze de financiële problemen op orde heeft, een uitkering heeft en haar kinderen allemaal naar school gaan. ,,Ik wil niet dat de kinderen hiervan de dupe zijn. Maar u heeft al vaker in de gevangenis gezeten voor winkeldiefstallen. Hoe is dat destijds opgelost?’’, vraagt de rechter.

Triest

Destijds zijn de kinderen opgevangen door familie zegt de vrouw waarna de officier van justitie zegt het ‘triest’ te vinden dat de vrouw herhaaldelijk steelt ondanks haar kinderen. Zij eist vier weken celstraf. Daar komt nog twee weken celstraf bij van een voorwaardelijke celstraf die haar een tijd geleden is opgelegd voor diefstal.

Advocaat Tjerk Wassenaar vindt dat de rechter rekening zou moeten houden met de gezondheid van de verdachte die een hernia-operatie staat te wachten. Ook zou een flinke celstraf kunnen betekenen dat zij de uitkering kwijtraakt. En dat zij de naam niet noemt van het ‘vrouwtje’ heeft volgens hem te maken met de Roma-cultuur (‘Het betekent nogal wat als je breekt met sommige regels’).

Het allerbeste 

De rechter vindt dat zij de voorlopige celstraf van twee weken moet uitzitten. Voor de diefstal komt daar 80 uur taakstraf bij. Hij wenst haar ‘verder het allerbeste’. In de hal bespreekt de veroordeelde vrouw met haar advocaat of ze in hoger beroep gaat. Toch maar niet.'