Bij de opmars brandde gealieerden verschillende boerderijen plat, zoals hier in Rosmalen.
Volledig scherm
Bij de opmars brandde gealieerden verschillende boerderijen plat, zoals hier in Rosmalen. © Imperial War Museum

Bevrijding uitgebreid gevierd in Bossche dorpen

Bevrijding 75 jaarVoorafgaand aan de 75-jarige bevrijding van Den Bosch staan de Bossche dorpen er uitgebreid bij stil. Vanaf 20 oktober in Vinkel,  Geffen, Nuland, Rosmalen, Empel en Engelen. 

De gemeente Den Bosch heeft ruim een week uitgetrokken voor de herdenkingen, die zich in estafettevorm van Vinkel, via Geffen, Nuland en Rosmalen, Empel en Engelen naar de provinciehoofdstad verplaatsen. Geffen hoort bij de gemeente Oss, maar haakt vanwege de historische volgorde der gebeurtenissen aan bij de Bossche bevrijdingstrein.

De herdenkingsweek start zondag in Vinkel. Vanaf het sportpark vertrekt om 12.15 uur een karavaan van oude legervoertuigen via Geffen, Nuland en Rosmalen naar de Parade in Den Bosch, waar het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht een bevrijdingsconcert geeft. In de Vinkelse kerk is om 10.00 uur een herdenkingsdienst met harmonie ODIO en de Welshe zangeres Llio Evans. Heemkundekring Vinckel vertoont beelden en fragmenten van de oorlogsperikelen.

Tekst gaat verder onder het kader.

In Geffen zijn er maandag activiteiten voor kinderen van groep 8 en een ceremonie met de burgemeester bij het herdenkingsmonument. ’s Avonds vanaf 19.30 uur wordt in De Koppellinck de film van Verburgh vertoond met optredens van Llio Evans en fanfare WIK.

Een  verslagen Duitse eenheid bij Nuland.
Volledig scherm
Een verslagen Duitse eenheid bij Nuland. © British Imperial Warmuseum

Volgende week neemt Nuland het bevrijdingsstokje over. Basisschoolleerlingen halen overdag het bevrijdingsvuur op in Geffen. Bij het herdenkingsmonument aan de Heiweg is vanaf 18.30 uur een dienst en wordt de naam van het plantsoen  onthuld. In De Meent wordt het boek Nuland  in oorlogstijd gepresenteerd. Daar is vanaf zaterdag de expositie ‘Voorwerpen met een verhaal’ te zien van heemkundekring Nuwelant. Zondag verzorgen Nulandse muziekgezelschappen om 13.30 uur een bevrijdingsconcert in De Meent.

Rosmalen 

Bij het oorlogsmonument aan de Schoolstraat in Rosmalen begint op 23 oktober om 18.00 uur een wandeling langs bijzondere oorlogslocaties.  Bij Ouderenzorg Annenborch zijn optredens van het Rosmalens Mannenkoor en All Women. Veteranen instituut Ouwe Stomp en heemkundekring Rosmalen presenteren zich bij het oude station. Leerlingen van het Rodenborch College verzorgen optredens en voordrachten bij ’t Vennehof.  Om 20.15 uur is in De Kentering een optreden van Llio Evans met muziekvereniging Sint Cecilia en het koor Voluum.  Rond 20.30 uur is daar de première van de film ‘Vijf donkere jaren’ (productie Heemkundekring).  Op 24 oktober zijn er vanaf 20.00 uur optredens van 2-Stage Jeugd musicalgroep, Apm Bigband en Danscentrum Rosmalen. Op 25 oktober is er om 21.00 uur een avondvullend optreden van Full Stage Collective. 

Empel en Engelen

Op 24 oktober is op de scholen in Empel een interactieve lezing en 's avonds een feestelijk programma met muziek en film in de Landelinuskerk. Een dag later wordt in Engelen (de Engelenburch, 13.30 uur) het boek Engelen en Bokhoven bevrijd gepresenteerd met aansluitend een kranslegging bij het monument.

  1. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.