Volledig scherm
Op de twee braakliggende terreinen langs het spoor moeten de laatste woningen van De Hoef komen. © BD

Bewoners De Hoef Rosmalen maken zich zorgen over verkeersdrukte

Bewoners van appartementen op De Hoef in Rosmalen en stichting Chapeau Woonkring Rosmalen maken zich zorgen over de verkeersveiligheid in de buurt. 

ROSMALEN - Aanleiding voor de vrees zijn de plannen voor de invulling van het laatste gedeelte van de wijk met woningen, het westelijke stuk langs de spoorlijn. Daar start Van Wanrooij uit Geffen binnenkort met de bouw van grondgebonden woningen en appartementen. Bewoners ervan moeten straks met hun auto over het snelfietspad F59 dat parallel aan de spoorlijn Den Bosch - Nijmegen ligt. 

Behoorlijk druk

De mensen die al enkele jaren in de appartementen wonen en de bewoners van De Wissel maken zich ernstig zorgen over de verkeersveiligheid. Toen ze onlangs werden geïnformeerd over het bouwplan, bleek dat bestemmingsverkeer over het (snel)fietspad moet, langs de bestaande appartementen en zorgcentrum Annenborch en de poli van het JBZ.  ,,En daar is het soms al behoorlijk druk", schetst voorzitter Ton de Haan van bewonersvereniging De Hoefslag. ,,De ondergrondse parkeergarages van de Annenborch en De Hoef komen ook al op het fietspad uit. En ook de parkeervakken voor bezoekers liggen langs het pad.” 

Najaar start de verkoop

Van Wanrooij wil op de laatste percelen in totaal 62 appartementen en 26 grondgebonden woningen bouwen. Bewoners van de appartementen parkeren (half)ondergronds, die van de grondgebonden woningen krijgen een eigen parkeerplaats. Van Wanrooij zegt dat ze in het najaar wil starten met de verkoop van de nieuwe woningen en appartementen. Ergens in 2021 zullen de eerste bewoners hun huis kunnen betrekken. 

Lastige aansluiting 

Omdat nu alle verkeer oostelijk van de appartementen wordt geleid wordt het daar steeds drukker. ,,Het is daar soms al behoorlijk druk met verkeer dat moet parkeren voor de Annenborch of de poli van het JBZ. En alles moet straks ook via de Deken van Roestellaan verder. Dat is ook al een lastige aansluiting vanwege het dubbele fietspad en de drukte op de Van Roestellaan. 

De Haan en medebewoners realiseren zich dat er weinig alternatieven zijn om het verkeer vanaf het nieuw te bouwen deel van De Hoef te loodsen. ,,Maar we willen wel nadrukkelijk wijzen op de toenemende onmveiliogheid. Dit is zeg maar een wake up call.”