Bijzondere aankoop Noordbrabants Museum: wapenborden van ridders van de Orde van het Gulden Vlies
DEN BOSCH -,,Een heel bijzondere aankoop.’’ Zo omschrijft het Noordbrabants Museum de recente aankoop van twee uit 1481 daterende wapenborden van ridders van de Orde van het Gulden Vlies.
,,Geweldig dat deze zeldzame wapenborden voorgoed terug zijn in de stad waarvoor ze vele eeuwen geleden werden gemaakt”, zegt Charles de Mooij, directeur van Het Noordbrabants Museum. De twee aanwinsten, verworven met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Jheronimus Fonds) en Stichting Vrienden van Het Noordbrabants Museum, zijn vanaf nu te zien in de historische presentatie van Het Noordbrabants Museum, Het Verhaal van Brabant.
Volgens het Noordbrabants Museum werden de wapenborden gezien door Maximiliaan van Oostenrijk en Maria van Bourgondië, hun zoon Filips de Schone en door Jheronimus Bosch.
Bijeenkomst in de Sint-Jan
De wapenborden herinneren aan één van de hoogtepunten van de Brabantse geschiedenis: het in opdracht van Maximiliaan, aartshertog van Oostenrijk, in Den Bosch georganiseerde kapittel van de Orde van het Gulden Vlies.
De komst van aartshertog Maximiliaan en zijn echtgenote Maria van Bourgondië in mei 1481 maakte Den Bosch tot het feestelijke centrum van het Bourgondische rijk. Tijdens hun verblijf kwamen ridders van het Gulden Vlies, een hoge ridderorde bestaande uit de belangrijkste edellieden uit de Bourgondische gebieden, bijeen in de Sint-Jan voor een zogeheten kapittel.
In deze vergadering werd de politieke situatie besproken en werd onderzocht of de leden trouw waren gebleven aan de hertog. Speciaal voor het kapittel was het koorgestoelte van de Bossche Sint-Jan versierd met 27 decoratieve wapenborden, waarop de wapens van de leden van de ridderorde waren afgebeeld. De beschildering van de wapenborden was van de hand van Pierre Coustain, vervaardiger van decoratieve gelegenheidswerken voor het Bourgondische hof in de tweede helft van de vijftiende eeuw.
Historische presentatie
Na de Bataafse omwenteling werden de wapenborden uit het koor van de Sint-Jan verwijderd en in 1798 in het openbaar verkocht. Slechts vier ervan doorstonden de tand des tijds, waarvan twee al enige tijd te zien waren in Het verhaal van Brabant, de historische presentatie van Het Noordbrabants Museum.
De nu door Het Noordbrabants Museum verworven wapenborden tonen de wapens van Jean IV de Melun, adviseur en kamerheer van Maria’s grootvader Filips de Goede, en Philippe de Croÿ, legeraanvoerder, adviseur en bestuurder in dienst van opeenvolgende Bourgondische hertogen. Deze twee borden kwamen – vermoedelijk uit de collectie Van den Bogaerde – via de familie De la Court in het bezit van de familie Van de Mortel op landgoed Baest; laatstgenoemde familie bleek bereid de wapenborden aan Het Noordbrabants Museum over te dragen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gewelddadige overvaller Brink’s in Best krijgt twee jaar langere celstraf in hoger beroep
DEN BOSCH/BEST - De Belg die in 2013 de bijzonder gewelddadige overval op Brink’s in Best pleegde, krijgt in hoger beroep twee jaar langere celstraf dan de tien die de rechtbank hem oplegde. In Luxemburg kreeg hij eerder 22 jaar, voor een vlak erop volgende overval. -
PREMIUM
Grote zorgen over stadspark Mariënburg: ‘Ouders en kinderen verjaagd door dealers en blowende jongeren’
DEN BOSCH - Wat ooit een groene oase van rust was, is volgens buurtbewoners in korte tijd veranderd in een bron van overlast. Ouders en kinderen zijn ‘verjaagd door drugsdealers’. ,,En een stuk of twintig jongeren bezetten bankjes waar zij blowen’ , zegt een buurtbewoner over wat er volgens hem gebeurt in stadspark Mariënburg. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUM
In Vughtse wijk de Baarzen gaan de hakken steeds verder in het zand; met name grotere Lidl leidt tot veel kritiek
VUGHT - Eindeloze processen, vertragingen en vooral onnodig hoge kosten. Dat voorspellen de bewoners van de wijk de Baarzen de gemeente Vught. Ze zijn het niet eens met de bouwontwikkelingen in hun buurt. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.
-
PREMIUM
Passende huisvesting voor nieuwe, groeiende basisschool blijkt lastig; directeur wil géén noodlokalen
VUGHT - Als jonge school is het best lastig om enerzijds je kwaliteit op orde te hebben, en anderzijds snel te moeten groeien. Volgens basisschooldirecteur Laurens Peeters is goede, passende huisvesting daarbij essentieel. En dat zijn wat hem betreft géén noodlokalen. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUM
Dertig Brabantse gilden feliciteren de 800-jarige Sint-Jan; folklore én spiritualiteit kleurrijk verweven
DEN BOSCH - De Sint-Jan wordt maar één keer 800 jaar. Ter ere van deze verjaardag heeft een afvaardiging van Brabantse gilden de kathedraal zondag de Gildegroet gebracht. Het grootse, kleurrijke spektakel waarin traditie, folklore én spiritualiteit in elkaar waren verweven, trok vanzelfsprekend flink wat bekijks.