Volledig scherm
Kasteel Meerwijk gezien vanaf het dorp Engelen op een foto uit 2000 toen het nog een bordeel was. © Jan Verhoeff

Boek ‘Buitenleven aan de Dieskant’ over kasteel Meerwijk in de maak

DEN BOSCH - De in Engelen geboren Bertie Geerts en Rob Gruben werken al geruime tijd aan de geboorte van een historisch boek over ‘Kasteeltje Meerwijk’ in Engelen. Samen met Jac. Biemans van het Stadsarchief 's-Hertogenbosch, die de beeldredactie doet, stellen Geerts en Gruben dat boek met de titel 'Buitenleven aan de Dieskant’ samen.

In het nieuwe boek, dat nog naar de drukkerij moet, komt de zeer vermogende bouwheer Jan Willem Hannes in beeld. Hij laat kort na het midden van de achttiende eeuw aan de Dieskant de buitenplaats Meerwijk bouwen. De buitenplaats werd opgetrokken in Tudorstijl. Architect was  de Bossche stadsbouwmeester Arnoldus van Veggel.

Een van de meest exclusieve seksclubs van Nederland

De spannende episode voor dit 'Kasteeltje Meerwijk’ zit hem vooral in de jaren zestig en zeventig als Meerwijk naast Yab Yum en Boccaccio de meest exclusieve seksclub van Nederland wordt. In die periode treden er allerlei internationale sterren op in het bordeel in Engelen zoals Bill Haley, Roy Orbison en Fats Domino.

Volgens Gruben en Geerts is het boek de vrucht van jarenlang bronnenonderzoek en is met name de bordeelperiode een uniek beschreven deel dat nog niet eerder zo uitgebreid is onderzocht en beschreven.

In Bokhoven en Engelen zijn inmiddels flyers verspreid waar belangstellenden voor het boek zich kunnen melden voor de voorverkoop. Anderen kunnen via de site angrissa.nl/boek-meerwijk zich aanmelden.