Volledig scherm
Lonneke Sanders (l) en Carmen Groenefelt © Eigen foto

Boek Welpje van Rosmalense zag levenslicht in Sjanghai

Ver weg in Sjanghai schreef kindertherapeute Lonneke Sanders het boek Welpje en het verdwenen zonnetje. Het kan kinderen helpen om te leren gaan met hun gevoelens.

ROSMALEN - ,,Ik heb altijd al verhalen geschreven, helende verhalen. Toen ik in mijn praktijk steeds weer tegenkwam hoe moeilijk kinderen het soms hebben met het uiten van hun gevoelens, wilde ik daar iets mee. Zo is het idee voor het boek ontstaan.”

Kindertherapeute Lonneke Sanders (30) presenteerde onlangs het voorleesboek ‘Welpje en het verdwenen zonnetje', geïllustreerd door Carmen Groenefelt uit Tilburg. Het boek is bedoeld voor kinderen van 6-7 jaar. ,,Juist in die leeftijd van 7 jaar, als ze ook de overstap maken naar de bovenbouw,  gaan gevoelens een steeds belangrijker rol spelen. De praktijk is vaak dat er geen ruimte is om over vervelende gevoelen te praten. Ouders zeggen dan: kom op flink zijn of sterk wezen. Dat is  goed bedoeld, en logisch omdat we zelf ook bijna allemaal zo zijn opgegroeid. Het is dus geen oordeel dat over goed en kwaad.  Volwassenen die mijn boek lezen, herkennen  zich er ook in. Die hebben zelf als kind ook hun overlevingsmechanisme moeten aanspreken. Sommigen hebben daar later last van gekregen. Waar zich dat dan in uit is heel erg afhankelijk van de persoon.”

Lonneke Sanders werkte een aantal jaren als kindtherapeut. Ze verkaste naar Sjanghai vanwege het werk van haar partner. En had daar de tijd om het boek te schrijven. Vanuit China kwam ze in contact met de Tilburgse illustrator Carmen Groenefelt. 

Het voorleesboek is bedoeld voor ouders,  leerkrachten en begeleiders. ,,We hebben bewust voor en boek gekozen omdat dat toch nog steeds iets heel magisch heeft voor kinderen.” Zelf geeft Lonneke Sanders met een pluchen uitvoering van Welpje ook workdhops rond het thema.

Lonneke Sanders & Carmen Groenfelt, ‘Welpje en het verdwenen zonnetje'.  48 pagina's, 18,50 euro. ISBN/EAN 9789090314891 

  1. Automobilist bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    Automobi­list bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    DEN BOSCH - In en rond het Bossche station zijn tientallen beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Een van die camera’s filmde op 25 juni een ongeluk op de rotonde voor het station. Een auto botste tegen een fietsster die voorrang had. Zij vloog enkele meters door de lucht en belande op het asfalt. De automobilist reed door. De 20-jarige Bosschenaar werd aangehouden dankzij het opgenomen kenteken. Hij stond deze week terecht bij politierechter H. Slaar.
  2. Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek: 'Je hebt al snel een punt’

    Dial Q Filmquiz in De Verkadefa­briek: 'Je hebt al snel een punt’

    DEN BOSCH - Zin om ruim twee uur de kennis van films te testen? Dat kan op 25 oktober in de Bossche Verkadefabriek tijdens de Dial Q Filmquiz. Het is een knipoog naar het tv-programma ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’. Daarin liet presentator Bob Bouma (‘Lieve dames, beste heren’) twee kandidaten reageren op fragmenten uit oude en actuele speelfilms. ,,Maar de Dial Q Filmquiz is eerder een interactief filmprogramma dan een eenzijdig vragenvuur’’, zegt Paul Luiken.