Marktkramen op de Markt in Den Bosch
Volledig scherm
Marktkramen op de Markt in Den Bosch © Bart Gotink/BD

Bossche woensdagmarkt weer op de schop: Pensmarkt is goed, nu de rest nog

DEN BOSCH - De Bossche woensdagmarkt gaat veranderen. Volgens de gemeente is dat nodig omdat de laatste tijd niet alle toebedeelde standplaatsen zijn ‘gevuld’. Deze lege plekken ‘zijn niet bevorderlijk voor de aantrekkelijkheid en functioneren van de woensdagmarkt.’

Volgens de gemeente hebben de marktkooplieden zelf gevraagd om een nieuwe indeling en zijn daarover meerdere gesprekken gevoerd. Maar de marktkooplieden konden het niet eens worden over een nieuwe opzet. Na een paar ideeën te hebben besproken heeft de gemeente een voorkeur uitgesproken.

Verkoopwagens 

Belangrijk is dat de indeling compact is zoals bezoekers dat wensen. Er wordt niet geschoven met ondernemers op de Pensmarkt omdat de markt daar goed werkt. Alles was met voeding te maken heeft blijft zoveel mogelijk aaneengesloten op dat terrein. Kooplieden met andere spullen sluiten daar op aan vanaf het terrein voor het stadhuis. Daar staan voortaan ook de verkoopwagens.

Volgens de gemeente hebben degenen die moeten verkassen naar een andere plaats laten weten dat dit waarschijnlijk ten koste gaat van de omzet. De gemeente wil met deze ondernemers bespreken of er een mouw aan valt te passen binnen de vastgestelde indeling en opzet.

Goldstar Sieraden 

Marktkoopman Frans Erkens van Goldstar Sieraden, staat ruim 35 jaar op de warenmarkt. Hij zei in augustus vorig jaar in het Brabants Dagblad dat het nog nooit zo slecht was als op dat moment. Met de pensionering van een ondernemer met liefst acht stoffenkramen aan de kant van het stadhuis, was daar een krater geslagen.

Ook was een andere stoffenman gestopt. ,,En kinderen van de kooplieden staan niet meer op de markt. In die zin zijn wij wel de laatste generatie”, constateerde Albert Gruijters van het schuimrubber- en gordijnenhuis.

Aanloop en omzetten

Er wordt al jarenlang gepraat over het nu verder moet met de warenmarkt. In de zomer van 2017 moest de nieuwe opstelling van de markt ervoor zorgen dat de aanloop en omzetten zouden toenemen. De ongezellige gaten tussen de kramen moesten weg. Ook toen was er verdeeldheid bij de marktkooplui.