Koeien in de wei, daar heeft de boer straks een vergunning voor nodig.
Volledig scherm
PREMIUM
Koeien in de wei, daar heeft de boer straks een vergunning voor nodig. © Thinkstock

Brabant coulant voor slachtoffers strengere stikstofregels

DEN BOSCH - Brabantse boeren die door strengere stikstofregels plots een vergunning nodig hebben voor wat ze al doen, hoeven komende tijd niet te vrezen voor boetes. De provincie stelt zich coulant op, zo leert een brief die milieugedeputeerde Rik Grashoff vrijdag rondstuurde. Gek is zijn houding niet: het duurt zeker tot september tot de vergunningverlening weer op gang komt.

Grashoff zet ook tijdens zijn reces alle zeilen bij voor een antwoord op de strengere regels na een uitspraak van de Raad van State. De hoogste rechter maakte eind mei gehakt van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) omdat die onvoldoende bescherming bood aan kwetsbare natuur. Daardoor moet er een nieuwe manier komen om de impact van stikstof in vergunningen op te nemen. In afwachting van een nieuwe nationale aanpak voor stikstof komt er in september een aangepaste methode beschikbaar om de vergunningverlening toch weer op gang te brengen. 

  1. Burgemeester Mikkers stoeit over het Den Bosch van ná de coronacrisis
    PREMIUM

    Burgemees­ter Mikkers stoeit over het Den Bosch van ná de coronacri­sis

    DEN BOSCH - Voor burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch is 'geld niet dé oplossing om de crisis ná het cornavirus te bestrijden'. ,,Dit is geen rimpeling, we moeten diep door vlees snijden. De impact is veel groter, want wat gaat dit in de toekomst betekenen voor de economie, voor de cultuur en voor de kwetsbare mensen? Ik kan nu nog geen scenario's voor de toekomst geven omdat er nog zoveel onduidelijk is en al helemaal geen financiële consequenties op een rij zetten als ik ze niet waar kan maken.’’