Volledig scherm
Archieffoto: Dakloze Frans verkoopt de zelfkrant bij de trappen van het NSstation. © marc bolsius

Brabantse straatkrant 'Zelfkrant' wordt 'Sammy'

DEN BOSCH - Sammy is vanaf deze maand de nieuwe naam van de Brabantse straatkrant Zelfkrant. De straatkrant werd in 1997 in Den Bosch opgericht, maar wordt inmiddels in veel steden in Zuid-Nederland verkocht, waaronder Tilburg, Eindhoven en Breda.

Veel steden hadden in het verleden een 'eigen' straatkrant die door dak- en thuislozen kon worden verkocht. Ze schaften de kranten tegen kostprijs aan mochten die vervolgens vaak voor het dubbele bedrag verkopen en de winst behouden. Maar de oplages van de kranten kelderden in de afgelopen jaren flink. In de meeste steden verdween de krant dan ook.

De Zelfkrant liep ook imagoschade op. Dat gebeurde nadat groepen Oost-Europeanen, vooral Roemenen en Bulgaren, grote oplages tegelijk opkochten en ze op straat lieten verkopen, soms door kinderen. Op deze 'professionele' verkoop ontstond in verschillende gemeenten kritiek onder meer vanwege de uitbuiting van kinderen.

De Zelfkrant, en nu dus Sammy, wordt uitgegeven door de Bossche stichting Loods. Hoofdredacteur Ellie van Meurs en Marcel Wijnen willen de straatkrant een eigentijdser en persoonlijker smoel geven. Daarom een nieuwe naam en een glossy uiterlijk. Vorig jaar werden zo'n 58.000 kranten verkocht.