Volledig scherm
Impressie Westwal © BiermanHenket architectuur

Brandgat aan Westwal Den Bosch wordt weer 'gevuld’ met twee statige herenhuizen

Wo 14 mei. Een felle brand sloeg in 2016 een gat in de pandenrij aan de Westwal. in Den Bosch. Maandagavond is een nieuw bouwplan gepresenteerd: twee statige herenhuizen.

Door Peter de Bruijn

Emeline Claassen gebruikt haar fantasie: ,,Het is na de brand van drie jaar geleden alsof je een aantal voortanden mist. Het gat in het ‘gebit’ van de Westwal wordt straks met twee woningen ‘opgevuld’. Mijn eerste indruk? De tekeningen zien er goed uit.’' Claassen was maandagavond een van de buurtbewoners die meer wilden weten over de realisatie van twee statige herenhuizen aan de Westwal door Robuust Vastgoed uit Den Bosch en architectenbureau BiermanHenket uit Esch.

Volledig scherm
Met onder meer een hoogwerker probeert de brandweer de huizenhoge vlammen te bestrijden. Foto Bart Meesters/Multi Media Zeer grote brand aan de Westwal in Den Bosch © foto: Bart Meesters

Het gat in de huizenrij ontstond in de ochtend van 25 september 2016 na een grote brand die het pand Westwal 29-31 vrijwel helemaal in de as legde. Alleen de voor- en achtergevel stonden nadat het inferno was geblust nog gedeeltelijk overeind.

Woningen eind 2020 klaar

,,Ik herinner me die brand nog goed’', aldus directeur Bart Raedts van Robuust Vastgoed. De huizenrij aan de Westwal wordt ‘gevuld’ met een huis in grijs baksteen en een huis in rood baksteen. Opvallend zijn de grote ramen aan de achterkant en de puntdaken. ,,De woningen lijken esthetisch gezien op de huizen zoals die vroeger hier aan de Dommel stonden’', aldus Raedts.

Volledig scherm
Zeer grote brand aan de Westwal in Den Bosch © foto: Bart Meesters

,,Het pand ernaast wordt grondig verbouwd. Beneden komen meerdere parkeermogelijkheden. Parkeren in het bijgebouw beneden en boven wonen. De gemeente wil namelijk niet dat de druk op parkeren in het centrum toeneemt.’’ Raedts hoopt dat eind dit jaar begonnen kan worden met de bouw en dat de woningen eind 2020 klaar zijn. Buurtbewoners Ed Meissenberg en zijn vrouw zijn ook nieuwsgierig. ,,Het is geen groot appartementencomplex. Het lijken herenhuizen’', zegt hij. ,,Gelukkig is ook aan ons parkeerprobleem gedacht.’'

Hennepteelt in pand

Hij heeft enkele foto’s van de felle brand uit 2016 meegenomen. ,,We hoorden die zondagochtend harde klappen. Dachten eerst dat het huis van de buurman instortte. Toen we bij ons achter uit het raam keken, leek het hier wel een vulkaan. We hebben geluk gehad dat de wind oostelijk stond. Anders waren onze woning en winkel waarschijnlijk niet gespaard gebleven. Wij zijn geëvacueerd. Onze papegaai stond binnen. Die heeft het overleefd. Er is hier heel wat gebeurd. De politie is het pand aan de Westwal via ons terras verscheidene keren binnengevallen vanwege hennepteelt.’' 

Dat weet mevrouw Claassen ook: ,,Er ontstond een soort werkplaats op de stoep. Er werden wasmachines en brommertjes gerepareerd. Ze hadden geen elektriciteit, maar een aggregaat. Daardoor is de brand waarschijnlijk ontstaan.’'

Volledig scherm
In de rij woningen aan de Westwal zit nu een gat © Peter De Bruijn
  1. Automobilist bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    Automobi­list bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    DEN BOSCH - In en rond het Bossche station zijn tientallen beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Een van die camera’s filmde op 25 juni een ongeluk op de rotonde voor het station. Een auto botste tegen een fietsster die voorrang had. Zij vloog enkele meters door de lucht en belande op het asfalt. De automobilist reed door. De 20-jarige Bosschenaar werd aangehouden dankzij het opgenomen kenteken. Hij stond deze week terecht bij politierechter H. Slaar.
  2. Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek: 'Je hebt al snel een punt’

    Dial Q Filmquiz in De Verkadefa­briek: 'Je hebt al snel een punt’

    DEN BOSCH - Zin om ruim twee uur de kennis van films te testen? Dat kan op 25 oktober in de Bossche Verkadefabriek tijdens de Dial Q Filmquiz. Het is een knipoog naar het tv-programma ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’. Daarin liet presentator Bob Bouma (‘Lieve dames, beste heren’) twee kandidaten reageren op fragmenten uit oude en actuele speelfilms. ,,Maar de Dial Q Filmquiz is eerder een interactief filmprogramma dan een eenzijdig vragenvuur’’, zegt Paul Luiken.