De Zoete Moeder trekt niet zondag 10 mei, maar mogelijk ergens in oktober door de straten van Den Bosch.
Volledig scherm
De Zoete Moeder trekt niet zondag 10 mei, maar mogelijk ergens in oktober door de straten van Den Bosch. © Roel van der Aa

Broederschap wil Maria bij mensen thuis brengen

DEN BOSCH - De Broederschap van Onze Lieve Vrouw in Den Bosch wil Maria in mei bij de mensen thuis brengen. Daarbij denkt de broederschap aan een extra boekje rondom de Zoete Moeder en misschien wel een webcam die in de Mariakapel van de Sint-Jan op de Zoete Moeder staat gericht. 

Alle kerkelijke activiteiten rondom Maria in de maand mei zijn vanwege de coronacrisis afgelast. De Mariavieringen in de Sint-Jan en de traditionele bidtocht op de tweede zondag in mei waarbij het beeld van de Zoete Moeder uit de Sint-Jan in een processie door het centrum van Den Bosch trekt, gaan dus niet door.

Quote

Bidtocht misschien naar oktober verplaat­sen

Ruud Dirriwachter , Broederschap van Onze Lieve Vrouw

,,Het doet me pijn”, aldus proost Ruud Dirriwachter van de broederschap dat de Mariakapel en het beeld van de Zoete Lieve Vrouw in de Sint-Jan onderhoudt. ,,De gezondheid gaat voor.  ,,We hopen dat we de bidtocht kunnen verplaatsen naar oktober. Dat is de maand van de rozenkrans, ook een Mariamaand. Laten we eerst maar afwachten hoe het de komende tijd gaat.”  

Proost Ruud Dirriwachter (rechts) Erna van Poppel en Bob Saarloos van het broederschap willen Maria in huis brengen.
Volledig scherm
Proost Ruud Dirriwachter (rechts) Erna van Poppel en Bob Saarloos van het broederschap willen Maria in huis brengen. © copyright Marc Bolsius

Extra boekje 

De broederschap van Onze Lieve Vrouw wil onder meer een extra boekje laten drukken met gebeden en teksten met de nadruk op Maria waarin mensen een hart onder de riem wordt gestoken. Het boekje wordt naar de tweeduizend leden van de broederschap gestuurd en komt achter in de Sint-Jan te liggen.” 

,,We gaan misschien ook een camera in de Mariakapel ophangen zodat de Zoete Moeder thuis via  internet te zien is”, zegt de proost. ,,We onderzoeken nu of dat technisch kan.” 

Thema: Thuis bij Maria 

,,Ons thema dit jaar zou - hoe toevallig - ‘Thuis bij Maria’ zijn”, vervolgt de proost. ,,We hopen dat mensen foto’s op onze Facebookpagina willen delen waarop mensen zichzelf thuis met een Mariabeeld, kaarsje of bloemetje hebben vastgelegd.” 

De broederschap vraagt mensen in mei ook de bekende blauw-witte vlaggen op te hangen en een Mariabeeld voor het raam te plaatsen. 

  1. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.