Volledig scherm
Vught wil de Jagersboschlaan verharden en openstellen voor verkeer. © Miranda van Houtum/BD

Buurt Jagersboschlaan Vught blijft volharden in bezwaar: ‘gemeente luistert niet naar ons’

VUGHT - Gebruikers van de Vughtse Jagersboschlaan vrezen voor hun veiligheid en gezondheid. Dat bleek dinsdag tijdens een hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente.

Bijna dertig bewoners, verenigingen of instanties hebben een bezwaarschrift ingediend tegen het besluit om de Jagersboschlaan in Vught te verharden en open te stellen voor gemotoriseerd verkeer. 

Bij de ombouw van de rijksweg N65 wordt de afslag in Vught naar het Maurick College, de Martinihal en Taleninstituut Regina Coeli geschrapt. Vught wil dat scholen en sporthal goed bereikbaar blijven. Bovendien moet de verharde laan ook een extra route voor hulpdiensten zijn.

Volgens de bezwaarmakers waaronder de Fietsersbond, Actiegroep JBlaan en Natuur en Milieu is een smalle verharde Jagersboschlaan onder meer in strijd met het bestemmingsplan, niet gezond voor omwonenden, slecht voor het landschap en zeker niet veilig. Het gemotoriseerde verkeer mengt zich tussen wandelaars en veel fietsers.

Leerlingen willen rustige en veilige route

,,Ongeveer zevenhonderd leerlingen uit de dorpen fietsen dagelijks via de Jagersboschlaan”, betoogde mevrouw Posset namens het Maurick College. ,,De route naar het snelfietspad langs de N65 is te ver. Binnenwegen zijn gezelliger, en gezonder. De leerlingen willen een rustige en veilige route.”

Ivo van Geene woont in de laan. ,,Mijn gezonde verstand zegt dat er straks duizenden auto’s langs onze huizen en tuintjes rijden; misschien meer dan achtduizend per dag”, vreest hij. ,,Dat betekent veel (geluids)overlast. De gemeente luistert niet naar ons.”

Koste wat kost doorzetten

Volgens een andere buurtbewoner wil het college ‘de ingeslagen weg koste wat kost doorzetten’. ,,Onder de noemer algemeen belang, zonder overleg. Het is niet eens duidelijk welke gevolgen de stikstofkwestie heeft voor de ombouw van de N65 en het verkeer in de Jagersboschlaan.”

De commissie geeft binnen zes weken advies aan het college van B en W.

Volledig scherm
Een deel van de publieke tribune © Peter De Bruijn