Volledig scherm
© Meesters Multi Media/Bart Meesters

Celstraffen geëist om ‘barbaarse’ voetbalrellen na FC Den Bosch - Go Ahead Eagles

DEN BOSCH - Tegen veertien mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij rellen rond de wedstrijd FC Den Bosch - Go Ahead Eagles op 22 mei, zijn vrijdag celstraffen van een tot vier maanden geëist. Ook wil het OM dat ze opdraaien voor de ruim 31.000 euro aan schade aan onder meer voertuigen.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de relschoppers “barbaars gedrag. Ze gooiden met putdeksels, dranghekken, vuurwerk en stenen naar agenten en paarden, sloegen met riemen en vernielden politievoertuigen.” Er werd door de supporters van FC Den Bosch gescholden, gedreigd en gespuugd.

Volledig scherm
De relschoppers gooiden met stenen naar agenten en paarden. © Meesters Multi Media

Volgens justitie is het een wonder dat agenten alleen schrammen en blauwe plekken opliepen. Meerdere politiepaarden raakten gewond. Een aantal paarden had schrammen, verwondingen aan benen en rug en kneuzingen en bulten op het lichaam. Het OM spreekt van een massale veldslag. “Er werd geprobeerd ruiters van hun paarden te trekken en er werd getrokken aan schilden van ME’ers.”

De KNVB heeft alle verdachten een stadionverbod gegeven en de gemeente Den Bosch heeft gebiedsverboden opgelegd.

Verloren wedstrijd

FC Den Bosch kon de finale van de play-offs die avond al bijna ruiken, toen het toch nog fout ging. Uit een hoekschop kopte Go Ahead Eagles-aanvoerder Jeroen Veldmate in de 89ste minuut de beslissende 0-1 binnen.

De dreun kwam keihard aan in stadion De Vliert, dat voor het eerst in zeven jaar met 6723 toeschouwers weer eens volledig uitverkocht was. De supporters van Go Ahead Eagles werden na de wedstrijd door de politie naar bussen begeleid en vertrokken onder politiebegeleiding.

Bekijk de beelden van de bewuste avond in Den Bosch: