Nancy Wijsmantel in haar winkel Achter het Stadhuis
Volledig scherm
Nancy Wijsmantel in haar winkel Achter het Stadhuis © Foto: Arnold Reyneveld

Chocoladeboetiek Chocolata stopt er na tien jaar mee, eigenaresse hoopt op overname

Vr 19 jul. Bij Chocolata, de kleine chocoladeboetiek Achter het Stadhuis, hangt het ‘Te huur’-bord inmiddels aan het raam. Eigenaresse Nancy Wysmantel stopt met haar winkel en is op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ze hoopt dat de zaak wordt overgenomen door een andere chocoladeliefhebber. 

Door Bart Gotink

In de winkel Achter het Stadhuis wordt chocolade verkocht van kleine chocolatiers, van bonbons tot echte ‘chocoladekunstwerken', zoals Wysmantel het zelf noemt. Bekend zijn onder meer de Bosschaardbeien (‘helderrode gedroogde bosaardbeitjes in pure chocolade’), maar er waren ook geregeld andere bijzondere smaken te koop. Zo werden tijdens het aspergeseizoen asperges van witte chocolade met een aspergevulling verkocht en in de zomermaanden pralines met tomaat en basilicum.

Chocolata Achter het Stadhuis
Volledig scherm
Chocolata Achter het Stadhuis © Google Maps

Tien jaar geleden startte de van oorsprong Belgische met de winkel. ,,Het is toch mijn kindje. Ik heb het allemaal zelf bedacht en gedaan”, zegt ze daar nu over. Stoppen doet dan ook ‘wel even pijn' voor Wysmantel, die is opgegroeid onder de rook van de chocoladefabriek van Callebaut in het Belgische Lebbeke-Wieze tussen Brussel en Gent. Maar de einddatum van het winkel staat nog niet vast. Het huurcontract loopt in principe het einde van het jaar af, zo geeft zij aan. Het liefst vindt ze echter iemand die de zaak in zijn geheel wil overnemen. 

Gezicht van de stad

De reden dat ze stopt ligt vooral in bij haar persoonlijke ontwikkeling. ,,Ik wil mij graag nog verder ontwikkelen, maar ik doe de zaak alleen. Ik merk dat het dan lastig is de volgende stap te maken. Wat ik precies ga doen, dat weet ik zelf echter ook nog niet.” Ze krijgt in elk geval wel reacties sinds het ‘te huur’-bord op de etalageruit hangt. ,,Mensen vinden het jammer. Ze zeggen dat ik toch een gezicht van de stad ben. Dat vind ik mooi om te horen.”