Volledig scherm
Het klimaatbos in Uden. De Bossche Groenen wil een bos op pachtgrond van de gemeente. © Lokale Agenda 21 Uden

De Bossche Groenen pleit voor klimaatbos op deel 685 hectare gemeentelijke grond

DEN BOSCH - De Bossche Groenen wil een klimaatbos op een deel van de 685 hectare grond die de gemeente Den Bosch in eigendom heeft en verpacht. Dat kan samen met inwoners, maar ook door een plan te maken waarbij bedrijven de mogelijkheid hebben om te investeren en op die manier hun CO2-uitstoot te compenseren, schrijft Engeli Kummeling in een notitie die dinsdagavond tijdens de commissie Omgeving besproken wordt.

De vele hectare grond die de gemeente in bezit heeft, wachten op (grote) bouwprojecten, maar niet al deze grond zal daar voor gebruikt worden, stelt Kummeling. Het leeuwendeel van de verpachte grond wordt gebruikt voor de teelt van maïs, bestemd als veevoer. Dat komt volgens Kummeling de gezondheid en het geluk van de inwoners niet ten goede. Kummeling ziet vooral winst: ,,De grond zal afgewaardeerd moeten worden. Een deel van het klimaatbos kan echter ook weer bijdragen aan houtproductie.’’

Voor een deel via crowdfunding

Bij samenwerking met inwoners zouden de kosten voor een deel via crowdfunding gedekt kunnen worden. Met het aanleggen van een klimaatbos ontstaat in de ogen van Kummeling sociale binding, eigenaarschap en recreatie. ,,Daarnaast kan bewustwording over ons klimaat worden gecreëerd.’’

  1. Automobilist bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    Automobi­list bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    DEN BOSCH - In en rond het Bossche station zijn tientallen beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Een van die camera’s filmde op 25 juni een ongeluk op de rotonde voor het station. Een auto botste tegen een fietsster die voorrang had. Zij vloog enkele meters door de lucht en belande op het asfalt. De automobilist reed door. De 20-jarige Bosschenaar werd aangehouden dankzij het opgenomen kenteken. Hij stond deze week terecht bij politierechter H. Slaar.
  2. Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek: 'Je hebt al snel een punt’

    Dial Q Filmquiz in De Verkadefa­briek: 'Je hebt al snel een punt’

    DEN BOSCH - Zin om ruim twee uur de kennis van films te testen? Dat kan op 25 oktober in de Bossche Verkadefabriek tijdens de Dial Q Filmquiz. Het is een knipoog naar het tv-programma ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’. Daarin liet presentator Bob Bouma (‘Lieve dames, beste heren’) twee kandidaten reageren op fragmenten uit oude en actuele speelfilms. ,,Maar de Dial Q Filmquiz is eerder een interactief filmprogramma dan een eenzijdig vragenvuur’’, zegt Paul Luiken.