Verkeersdrukte in de ochtend op de Onderwijsboulevard.
Volledig scherm
Verkeersdrukte in de ochtend op de Onderwijsboulevard. © Olaf Smit

De bussen terug! Nee, deel Bossche Onderwijsboulevard groen en veilig!

DEN BOSCH - Dan maar een deel van de Onderwijsboulevard in Den Bosch als groene en veilige onderwijscampus inrichten. D66 geeft het paradepaardje van de partij niet zomaar op nu blijkt dat een volledige afsluitingen groene inrichting  van de weg achter het station en tussen de grote onderwijsinstellingen door onmogelijk is. Een aantal partijen ziet daar niets in en wil er vooral snel de bussen terug.

Geert Verbruggen van D66 heeft de andere vier Bossche regeringspartijen zover weten te krijgen om met een motie een alternatief af te dwingen. Voor de campus heeft de gemeente al eerder 900.000 euro gereserveerd. 

De auto is te gast

Verkeersproef op de Onderwijsboulevard.
Volledig scherm
Verkeersproef op de Onderwijsboulevard. © Marc Bolsius

,,Maak samen met inwoners van het Paleiskwartier, onderwijsinstellingen en ondernemers dit jaar een ontwerp voor een nieuwe inrichting van een deel van de Onderwijsboulevard. Met meer groen, meer ruimte voor de voetganger en fiets en waar de auto te gast is. Zodat er in 2021 gestart kan worden met de Onderwijscampus’’, luidt de oproep aan het college van B en W van de vijf partijen die een meerderheid in de gemeenteraad vormen.

Weerstand bij proeven

Twee verkeersproeven de afgelopen maanden waarbij de Onderwijsboulevard was afgesloten riepen onder bewoners van het Paleiskwartier direct grote weerstand op. Er was niet op een fatsoenlijk manier de wijk in en uit te komen en de parkeergarages waren lastig bereikbaar. Uit cijfers van gemeente bleek uit de proeven dat de afsluiting van de Onderwijsboulevard onder meer tot grote drukte leidt op de Magistratenlaan.

Buslijnen terug op boulevard

De SP, PvdA, Leefbaar ’s-Hertogenbosch en De Bossche Groenen hebben in een schriftelijke reactie (de politieke commissies worden deze maand schriftelijk gedaan, red) gevraagd om vérder te kijken. ,,De busdiensten moeten eerst hersteld worden naar de oorspronkelijke routes, daarna willen we kijken hoe het een en ander vergroend kan worden en autoluwer gemaakt kan worden’’, aldus De Bossche Groenen. Ook de PvdA wil dat het busverkeer weer zo snel mogelijk over de Onderwijsboulevard gaat.

Ovonde Julianaplein

Om de boulevard veiliger te maken had de gemeente eerder al besloten de bussen niet meer aan de achterzijde van het station te laten rijden, maar alles over de nieuwe ovonde aan het Julianaplein te sturen. Daar is het inmiddels zó druk en in de ogen van de omwonenden zó onveilig dat die beslissing voor een aantal partijen direct teruggedraaid moet worden. PvdA, Leefbaar ‘s-Hertogenbosch, SP, De Bossche Groenen, gewoon ge-DREVEN, Lokaal Gestemd en Bosch Belang willen dit via een motie afdwingen.