Volledig scherm
De Stad van Anne van Damme © Sandra Peerenboom

De stad van... Anne van Damme: ‘Optreden in het Theater aan de Parade, dat zou mooi zijn’

Ma 3 dec. Singer/songwriter Anne van Damme woont pas twee jaar in Den Bosch, maar ze voelt zich al helemaal thuis. ,,Als ik over de Wilhelminabrug fiets denk ik altijd: ja, gezellig.”

Door Jarry Popelier

Op de vraag welke Bossche plek bovenaan haar verlanglijstje staat om ooit eens op te treden, twijfelt Anne van Damme (25) tussen de grote zaal van de Willem Twee en het Theater aan de Parade. Na enige bedenktijd: ,,Dan ga ik toch voor het Theater. Dat is statig, mooi. Dat zou leuk zijn, dat er zoveel mensen naar mijn muziek komen luisteren. Ik streef helemaal niet naar de status van een BN’er ofzo, maar het is wel een doel dat mensen voor mijn naam een kaartje kopen. Dat ze weten: dat is mooie muziek.”

Nieuwe EP

Zaterdag 15 december presenteert ze haar nieuwe EP: Waves. Dat doet de singer/songwriter in Hangop, het café in Poppodium Willem Twee.  ,,Ik zocht naar een locatie die echt muziek uitstraalt, maar waar ik niet op een groot podium sta, ver van het publiek af.”

Twee jaar woont ze nu in de stad. ,,Ik kom uit Hulst in Zeeland. Hiervoor heb ik vijf jaar in Tilburg gewoond, daar zat ik op de Rockacademie en heb ik mijn vriend leren kennen. Die komt uit de Achterhoek, dus we zochten iets tussen Zeeland en de Achterhoek in. In Den Bosch zagen we onszelf wel wonen. De afgelopen twee jaar heb ik honderd optredens gegeven, vanaf Den Bosch is alles goed te bereizen.”

Geen Buren

Haar nieuwe stad bevalt prima, ook al woont ze niet op de meest bruisende plek: het industrieterrein op De Rietvelden. ,,Dat is juist fijn, want ik geef thuis ook zangles. We hebben geen buren en hoeven dus nergens rekening mee te houden. En de ligging is ook ideaal, het is vijf minuten fietsen naar het station.”

Nog een voordeel van haar nieuwe thuis: in tegenstelling tot haar geboortedorp, kan ze hier qua kleding altijd slagen. ,,Met 1.85 meter ben ik vrij lang, dat is lastig broeken kopen. Het mooie aan Den Bosch vind ik dat het alles heeft wat je zoekt in een stad, maar toch dorps aanvoelt. Ik heb niet het idee dat mensen hier anoniem langs elkaar heen lopen. Ik ben ook muziekcoach bij de Muzerije. Als ik daar naartoe fiets over de Wilhelminabrug denk ik altijd: ja, gezellig.”