Volledig scherm
Pieter van Sleeuwen. © copyright Marc Bolsius

De stad van Pieter van Sleeuwen: ‘Ik heb mijn hart verloren aan De Muntel’


DEN BOSCH - Pieter van Sleeuwen was tot 2017 huisarts in De Muntel. Sinds zijn pensioen is hij fulltime aan het schilderen.

Pieter van Sleeuwen (67) zit onderuit op een rode bank. Het enige geluid komt van het pruttelende koffiezetapparaat. Hij deelt dit atelier aan de Gestelseweg in de oude autovakschool met drie andere kunstenaars, maar er gaan dagen voorbij zonder dat de voormalig huisarts ze tegenkomt. Het contrast met de volle en ongeduldige wachtkamer van weleer kan niet groter. "Daar was ik ook aan toe. Ik schilder al twintig jaar. Vond ik fijn, even met de handen bezig zijn, in plaats van met het hoofd. Maar dat was hapsnap, even tussendoor. Ik dacht: als ik met pensioen ga wil ik écht schilderen. Veel collega's blijven medisch actief. Vallen af en toe in of geven nog advies, dat heb ik bewust allemaal afgehouden om me volledig te concentreren op het schilderen. Nu zit ik vier, vijf dagen per week in dit atelier."


Zo'n drie jaar is Van Sleeuwen nu gepensioneerd. "Natuurlijk was het een hele overgang. Ik moet oppassen dat ik niet wereldvreemd word, maar ik zing in twee koren dus ik kom nog wel genoeg onder de mensen. Ik merk wel dat de rust die ik nu heb mijn werk ten goede komt."
Nee, hij heeft nog niet geprobeerd de Sint-Jan te vangen in een doek. Details uit Het Bossche Broek, De Gement en de IJzeren Vrouw zijn wel terug te vinden in zijn werk. "Ik heb nog nooit gebouwen of mensen geschilderd, ik werk liever met de natuur. Ik zoek altijd naar de essentie van landschappen. De lijnen, vlakken, kleuren. Het is een abstract geheel, maar wel op basis van de werkelijkheid. Ik probeer het gevoel te schetsen dat een landschap bij mij oproept."

Trots op...

De Muntel. Er woont een mooie mix van heel verschillende soorten mensen, dat geeft een bepaalde levendigheid. De wijk is nog bijna intact, dat vind ik ook bijzonder. Ik heb dertien jaar in Nijmegen gestudeerd, in 1983 ben ik teruggekomen in de stad en sindsdien woon ik ook in De Muntel. Ja, ik heb er echt mijn hart verloren. Doordat ik er woon en daar werkte op de huisartsenpraktijk speelde mijn hele leven zich af op twee vierkante kilometer. Ik vond het ook helemaal geen probleem om op straat aangesproken te worden door patiënten. Doordat je zelf in de wijk woont ga je ook op een andere manier met ze om. Volgend jaar bestaat de wijk honderd jaar, ik help mee met het opzetten van een soort atelierroute. Dat soort dingen vind ik nu leuk."

  1. Supportersbus FC Den Bosch bij ‘kansloze actie’ gestopt onderweg naar NAC na tip over 'flink coke snuiven’
    PREMIUM

    Supporters­bus FC Den Bosch bij ‘kansloze actie’ gestopt onderweg naar NAC na tip over 'flink coke snuiven’

    DEN BOSCH/BREDA - Een bus vol met FC Den Bosch-supporters is vrijdag op weg naar de wedstrijd tegen NAC in Breda stopgezet door de politie en naar het politiebureau gebracht voor controle. De politie vermoedde na een tip dat de harde kern van plan was ‘flink drugs te gaan gebruiken tijdens de wedstrijd’. Maar tijdens het fouilleren van de groep - in het cellencomplex - bleek dat bijna niemand iets op zak had.