Rinie Mees
Volledig scherm
Rinie Mees © Jarry Popelier

De stad van.... Rinie Mees: ‘Ik heb zo’n 6000 oude foto’s van de stad’

De Stad Van... Rinie MeesMa 7 jan. Aan de hand van wat vragen schetst een inwoner van Den Bosch een beeld van zijn of haar stad. Sinds een maand of negen zit Rinie Mees in de gemeenteraad namens Leefbaar ‘s-Hertogenbosch. Naast de politiek is hij geïnteresseerd in sport en historie. ,,Ik heb zo’n 6000 oude foto’s van de stad.”

Door Jarry Popelier

Er waren de afgelopen weken dan wel geen politieke vergaderingen, maar dat wil niet zeggen dat de gemeenteraadsleden vakantie vieren. “Juist nu is er tijd om dingen goed uit te zoeken”, zegt Rinie Mees (60), sinds een maand of negen gemeenteraadslid namens Leefbaar ‘s-Hertogenbosch. “Ik heb politiek altijd interessant gevonden. Ik werk ook al 35 jaar in een politieke omgeving.”

Jump XL

Mees is beleidsmedewerker bij de gemeente Eindhoven. “Ik weet hoe de hazen lopen, maar zelf politiek bedrijven is toch heel anders. Ik ben een paar jaar geleden in contact gekomen met Paul Kagie, zo is het balletje gaan rollen. Het bevalt me goed, ik vind het mooi om te proberen invloed uit te oefenen en te kijken wat er leeft in de stad. We zijn een kleine partij, dus we willen ons op een paar thema’s focussen, dat is beter dan overal een beetje over mee te praten.”

Hij noemt de nieuwe bestemming van de San Salvatorkerk in Orthen als voorbeeld. “Er ligt een plan om er een Jump XL (trampolinecentrum, red.) in te zetten, dan gaan wij de wijk in om te kijken wat er leeft bij de bewoners. We zoeken ook uit of de procedures wel op de juiste manier zijn gevolgd. Dat vind ik leuk om te doen.”

Eredivisie

Hij heeft in verschillende gemeentes gewerkt, maar politiek bedrijven wil hij in maar één stad. Hij wijst op de ingelijste foto van de Bossche markt, boven zijn eettafel. “Den Bosch heeft zóveel te bieden. Ik verzamel oude foto’s van de stad. Ik heb er zo’n 6000. Misschien dat ik er ooit nog iets mee ga doen, maar daar ga ik pas over nadenken als ik met pensioen ben. Nu is het druk genoeg.”

Mees is ook nog vrijwilliger bij de basketballers van New Heroes. Voorzichtig hoopt hij op een nieuwe titel van de recordkampioen. “En ik ben blij met de wederopstanding van FC Den Bosch. Ik hoop dat ze een mooie en degelijke toekomst hebben. Zou toch mooi zijn, weer eredivisie in de hoofdstad van Noord-Brabant?”

Trots op...

“Als ik buiten de stad ben, hoor ik zonder uitzondering dat iedereen Den Bosch zo’n mooie stad vindt. Als ze de stad dan verlaten via de Stationsweg willen ze maar één ding: een doosje Bossche bollen. Die zijn wereldberoemd in Nederland, we hebben dus een écht exportproduct. Dat vind ik wel iets om trots op te zijn.”