Volledig scherm
© RGB Stock

Den Bosch verkoopt of deelt geen data van gratis wifi-netwerk in centrum met derden

Wo 15 mei. Met het gratis wifi-netwerk in Den Bosch worden geen persoonsgegevens van gebruikers ingezameld. Deze kunnen dus ook niet worden verkocht of gedeeld met bijvoorbeeld lokale ondernemers, zo laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

Door Bart Gotink

Tilburg stopte vorige week per direct met hun gratis wifi-netwerk in de openbare ruimte. Daar was meermaals gedoe over het gratis internet. Eerst was dat vanwege het feit dat de gegevens uit het netwerk verkocht of gedeeld zouden zijn met lokale ondernemers om commercieel te gebruiken. Vorige week kwam daarbij aan het licht de privacyregels geschonden zouden zijn. De opslag van gegevens in ‘de cloud’ zou niet aan de Europese privacy-wetgeving. Een expert gaf daarop aan dat dit ‘in veel meer steden moet spelen’.

Den Bosch geeft desgevraagd echter aan te werken met Ziggo'. ,,Dit is niet dezelfde aanbieder als in Tilburg", aldus de woordvoerder. ,,De veiligheid en privacy van alle systemen heeft continu aandacht. De zaak van het wifi-netwerk in Tilburg is voor ons geen directe aanleiding om nu extra onderzoek naar ons gratis wifi-netwerk te doen. Dit omdat het in Tilburg gaat om een totaal andere oplossing van een andere leverancier."

Daarnaast zamelt Den Bosch dus geen persoonsgegevens in. ,,We verkopen of delen dus ook geen data met derden.” In 2015 werd nog 85.000 euro extra uitgetrokken om een betrouwbaar netwerk te krijgen. 

  1. Automobilist bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    Automobi­list bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    DEN BOSCH - In en rond het Bossche station zijn tientallen beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Een van die camera’s filmde op 25 juni een ongeluk op de rotonde voor het station. Een auto botste tegen een fietsster die voorrang had. Zij vloog enkele meters door de lucht en belande op het asfalt. De automobilist reed door. De 20-jarige Bosschenaar werd aangehouden dankzij het opgenomen kenteken. Hij stond deze week terecht bij politierechter H. Slaar.
  2. Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek: 'Je hebt al snel een punt’

    Dial Q Filmquiz in De Verkadefa­briek: 'Je hebt al snel een punt’

    DEN BOSCH - Zin om ruim twee uur de kennis van films te testen? Dat kan op 25 oktober in de Bossche Verkadefabriek tijdens de Dial Q Filmquiz. Het is een knipoog naar het tv-programma ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’. Daarin liet presentator Bob Bouma (‘Lieve dames, beste heren’) twee kandidaten reageren op fragmenten uit oude en actuele speelfilms. ,,Maar de Dial Q Filmquiz is eerder een interactief filmprogramma dan een eenzijdig vragenvuur’’, zegt Paul Luiken.