De twee winnaars van zaterdagavond.
Volledig scherm
De twee winnaars van zaterdagavond. © Chris Korsten

Doeko L. en Friso Woudstra naar finale bij verkiezing Stadsdichter

DEN BOSCH - Doeko L. en Friso Woudstra hebben zaterdagavond in de Bossche Brouwers aan de Vaart de voorronde van de verkiezing Stadsdichter 's-Hertogenbosch overleefd. Beiden gaan door naar de finale. 

In een onderlinge strijd moeten ze op 30 november uitmaken wie beslag mag leggen op de felbegeerde titel, die overigens een officieus karakter draagt. Een beetje stad in Nederland heeft een officiële stadsdichter. Opmerkelijk genoeg zit Den Bosch -de Cultuurstad van het Zuiden- nog altijd verlegen om een dergelijk personage. Simpelweg omdat er binnen de gemeentegrenzen op zowel ambtelijk als politiek niveau onvoldoende belangstelling c.q. draagvlak voor is. 

Dichter echt iets anders

,,We hebben weliswaar een alom gerespecteerde en gewaardeerde stadschroniqueur in de persoon van Eric Alink. Maar het metier van dichter is toch écht iets anders. Vandaar dat we onze nek hebben uitgestoken om deze verkiezing te organiseren", aldus presentator/dichter Renk van Oyen (46) namens organisator Letterbekken. 

,,Van de uiteindelijke winnaar, die een ambassadeursfunctie krijgt, verwachten we wel het een en ander. Denk aan (gast)optredens bij diverse evenementen. Maar ook het schrijven van minimaal zes gedichten per jaar, als een soort eerbetoon aan de stad. De functie, voor de duur van drie jaar, is dus niet vrijblijvend."

Tijdens de voorronde kruisten vier veelbelovende Bossche dichters de degens met elkaar. Elke kandidaat had opdracht gekregen om samen met een act uit een andere kunstdiscipline een mini-voorstelling van circa twintig minuten voor te bereiden. Het treden uit de eigen comfortzone, of althans een poging daartoe, was daarbij een belangrijk criterium.

Futuristisch sprookje

Dichter Doeko L., met 'soundscaper' Spencer Edgards aan zijn zijde, trapte af. Hij kwam voor de dag met het futuristisch getint poëtisch sprookje, getiteld 's-Heardoverbird. In een tijd dat Den Bosch als gevolg van de klimaatveranderingen getransformeerd is tot kustplaats vliegen meeuwen als indringers plotseling de stad binnen.

Aanvankelijk is niet elke vogel even blij met deze 'vluchtelingen', maar het sprookje kent gelukkig een goede afloop doordat alsnog een verbroedering optreedt. ,,Voor het eerst in mijn leven heb ik nu ook gezongen tijdens een performance. Dat is me goed bevallen", sprak Doeko L. na afloop.

Dukebox-dansers

Marion Kerkhof trad op met de Dukebox-dansers Jeffrey Hoofs en Johan van Bommel en Jeanine Hoedemakers ging een een-tweetje aan met kleinkunstenaar Ramon Chatrer. Friso Woudstra tot slot trok samen met de band Clittenband ten strijde.

Nadat alle stemmen van het publiek en de vakjury waren geteld, kwamen Doeko L. en Friso Woudstra als de finalisten uit de bus. De vakjury bestond uit de voormalige Tilburgse stadsdichter Nick J.Swarth, Wout Waanders, Arnoud Rigter en Ilona van den Koedijk die Babel vertegenwoordigde. Punkrockband Doc Rotten uit New Yersey sloot af met een portie stevige kost waarbij de poëzie ver te zoeken was.

  1. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.