Volledig scherm
. © BD

Een man hoeft nooit uit te leggen hoe hij het thuis allemaal regelt

Een knetterhard werkende jonge moeder met een fulltime baan is voor veel mensen nog een soort alien. Waarom kinderen willen om ze vervolgens te ‘dumpen’?

Maar ook wie minder uren maakt, doet het niet gauw goed. Of beter: nóóit goed. Dat merkte ik toen ik zelf moeder werd en vier dagen per week bleef werken. Tig keer heb ik me moeten verdedigen op feestjes. Best apart, want toen mijn man ouderschapsverlof opnam, waren de reacties eensgezind: wat léuk van ‘m! Ook gek: toen ik na baby 2 nog maar drie keer per week richting redactie ging, was dat óók niet goed. Waar was mijn ambitie gebleven? 

Daarom moest ik gniffelen toen ik het interview las met gedeputeerde Marianne van der Sloot. Het gesprek ging over politieke spelletjes, gemiste kansen in Den Bosch en haar ambities.

Maar toen kwam ineens de vraag van mijn twee collega’s of haar werk als gedeputeerde wel een beetje te combineren is met haar drukke baan en die kleine thuis, want Van der Sloot heeft een dochtertje. ‘Gaan jullie nu echt een vrouwenargument aanhalen?’, antwoordde ze resoluut. En zo lees ik, daarop lachte ze haar ‘hardste lach van de dag en zat er iets van ongeloof in haar blauwe ogen.‘

Ze had groot gelijk. Een kerel hoeft nooit uit te leggen hoe hij het thuis allemaal doet, het zijn áltijd en alléén vrouwen die dit soort vragen krijgen en dat impliceert van alles. Dus hoewel mijn collega’s vervolgens stelden dat ze dit óók gevraagd zouden hebben aan een man met jong gezin, wist Van der Sloot wel beter en ook ik rolde toen ik het las met míjn blauwe ogen.

Heel goed dat Van der Sloot liet blijken hoe stóm ze die vraag vond. Ik hoop dat ze dat blijft doen. Net zo lang tot iedereen het normaal vindt dat óók jonge moeders (meer dan) fulltime werken.