Een aantal van de woningen op Dierenbos in Vinkeloord.
Volledig scherm
Een aantal van de woningen op Dierenbos in Vinkeloord. © Marc Bolsius

Einde aan onzekerheid: bewoners Dierenbos mogen blijven

UPDATEDEN BOSCH/VINKEL - De ongeveer 200 permanente bewoners van het Dierenbos in Vinkel kunnen opgelucht adem halen. Zij lijken veel eerder dan eind volgend jaar duidelijkheid te krijgen over hun toekomst op het recreatieterrein: ze kunnen er blijven wonen. 

De Bossche gemeenteraad wil dat de huidige bewoners gedoogd worden en er geen nieuwe bewoners bij komen waardoor in de toekomst het Dierenbos uiteindelijk alleen nog maar door recreanten gebruikt wordt. 

Bewoners te hulp schieten

Volgens Ralph Geers (VVD) moet er een einde komen aan de onzekerheid voor de bewoners en kunnen die niet zomaar op straat gezet worden. Het voorstel, dinsdagmiddag tijdens de behandeling van de begroting 2020,  om de bewoners te hulp te schieten komt van de VVD (Hanneke Welten)  en Leefbaar 's-Hertogenbosch (Paul Kagie) werd unaniem aangenomen.

Geers: ,,Niet omdat wij nu zo blij worden van gedogen, maar wel om rust en duidelijkheid te geven voor de bewoners daar. Persoonlijke gedoogbeschikkingen zorgen er voor dat we niet op stel en sprong op zoek moeten naar tweehonderd woningen.’’ Volgens de VVD’er moet het Dierenbos de komende jaren geen uitwijkmogelijkheid zijn voor woningzoekenden.  

Wethouder telt zijn zegeningen

Bewoners van Dierenbos stellen vragen tijdens de informatieavond in Autotron.
Volledig scherm
Bewoners van Dierenbos stellen vragen tijdens de informatieavond in Autotron. © Paul Roovers/BD

Verantwoordelijk wethouder Roy Geers telde zijn zegeningen. ,,Ik zie dat de gehele gemeenteraad voor is, dus voer ik het ook uit.’’ Om er aan toe te voegen dat ook hij het goed vindt om duidelijkheid aan de bewoners te geven. Dat verleidde Fouad Kabbouti van de PvdA tot de opmerking dat de wethouder voor een ‘bijzondere wending zorgt’.  ,,Tot nu toe had de wethouder het steeds over maatwerk voor elke bewoner persoonlijk. U bent wel erg flexibel.’’

Geers ontkende dat laatste. ,,Ik heb eerder al gezegd dat de bewoners wellicht langer op Dierenbos konden blijven wonen.’’ Partijgenoot Antoon de Groot van Rosmalens Belang viel zijn wethouder bij. ,,Dit is nu toch juist voor de bewoners van Dierenbos persoonlijk maatwerk.’’

Wat is nu de bedoeling?

De bedoeling is nu dat er een persoonlijke gedoogbeschikking wordt afgegeven aan de bewoners die op 1 januari van dit jaar ingeschreven stonden op Dierenbos en in de gemeentelijke basisadministratie. Maar dat er wél opgetreden gaat worden als de bouwkundige staat en de veiligheid van de chalets niet in orde zijn. Verder moet het college ook met Vinkeloord-eigenaar Libéma afspraken maken over een veilige omgeving voor de bewoners. 

Permanent wonen in het Dierenbos is volgens het bestemmingsplan niet toegestaan. Volgens de gemeente neemt het permanent wonen toe (in meer dan een derde van de 350 huisjes) en moet er opgetreden worden. Dierenbos is een recreatieoord en moet dat ook blijven, vindt ook eigenaar Libéma.

Al bijna een jaar onrust

De onrust onder de bewoners duurt nu al bijna een jaar. In januari ontvingen zij een brief waarin stond dat zij per 1 januari 2020 een andere woonruimte (buiten Dierenbos) moeten hebben. Verantwoordelijk wethouder Roy Geers wist in gesprekken die onrust niet geheel weg te nemen. Ook niet tijdens de informatie-avond eind oktober. Geers verontschuldigde zich die avond wel voor de wijze waarop de gemeente begin dit jaar voor veel onrust heeft gezorgd.