Volledig scherm
De F35 bij de brug over de Auke Vleerstraat in Enschede © Emiel Muijderman

Fietssnelweg Den Bosch-Oss in ANWB-test: ‘Mooi, maar hier en daar gevaarlijk’

ENSCHEDE - Van de negen door de ANWB geteste fietssnelwegen is de F59 tussen Den Bosch en Oss in de middenmoot geëindigd. Het fietspad krijgt van wielrijdersbond 3,5 ster van de 5. Fietssnelweg F35 tussen Hengelo en Enschede is met vier sterren de beste van Nederland. Dat concludeert de ANWB na onderzoek van de fietssnelwegen. 

Fietssnelwegen zijn booming: door het hele land wordt gewerkt aan nieuwe trajecten die speciaal gericht zijn op fietsers. De wegen zijn breed, hebben flauwe bochten en kennen weinig obstakels onderweg, zoals verkeerslichten. 

Aangenaam en mooi, maar soms te smal

Het traject Den Bosch - Oss van snelfietsroute F59 is het langste van de geteste paden. De 20,5 kilometer zijn volgens de ANWB niet overal even prettig, maar het pad heeft ook veel goede punten volgens de fietsersbond. Zo zijn er bijna geen obstakels en is het op veel delen ‘aangenaam en mooi fietsen’. Fietsers hebben vaak voorrang en er is een gevoel van sociale veiligheid. Dat het pad lang is, wordt als prettig ervaren alsook dat er relatief weinig scherpe bochten in de route zitten. Ook de zijmarkering bij bruggen wordt als positief ervaren.

Minder aangenaam vindt de ANWB de stukken waar ook gemotoriseerd verkeer toegang heeft: op 40 procent van het fietspad rijden ook auto's. Een fietser bevindt zich soms in 60-km zones en een deel van de fietssnelweg voert door Geffen.

In Den Bosch moet tegen het verkeer in gefietst worden en treft een fietser veel geparkeerde auto's langs de route. In Rosmalen voert het pad door de Waterleidingstraat, een ronduit ‘onprettig en gevaarlijk stuk’, aldus de ANWB, die het pad op sommige plekken ook te smal vindt voor een snelfietsroute. 

De aanleg van de F59 kostte zo'n 4,7 miljoen euro.

Prettig, snel wegdek

De winnaar, het traject Enschede - Hengelo, is goed voor 7,1 kilometer. Vooral de brede paden, het geringe percentages auto’s (7 procent) en de herkenbaarheid scoorden bij de bond. ,,Bijna overal lag een prettig, snel wegdek”, aldus de ANWB. Niet alles was goed, zo ontbrak er volgens de bond op sommige plekken waarschuwingen voor gemotoriseerd verkeer voor fietsers.  Het eindoordeel van de ANWB was een 4,1 op een schaal van 5.

Geweldige ontwikkeling

In totaal werden negen fietssnelwegen door het hele land onderzocht, van Leeuwarden tot Den Bosch. Er werd meer dan 400 kilometer ‘gesnelfietst’ voor het onderzoek, 470 kruispunten bekeken en meer dan 12 uur aan videomateriaal verzameld. 

Alle onderzochte paden scoren een ruime voldoende of nog hoger. ,,De komst van steeds meer fietssnelwegen is een geweldige ontwikkeling. Zo wordt de e-bike of speed pedelec een serieus alternatief voor de auto of OV, ook voor langere afstanden”, schrijft de ANWB.

Enschede vierde de 'winst’ in de test door te flyeren langs de route en een mega-taart weg te geven. Ook werd er ontbijtkoek uitgedeeld.

Klik hier voor de testresultaten van de ANWB.