Fortnite en WK voetbal bij WK handboogschieten in Den Bosch

videoDEN BOSCH - Er werd gisteren op de Parade geen echte pijl geschoten bij het WK handboogschieten in Den Bosch. Toch stroomde een deel van de hoofdtribune in de avond vol. Honderden jonge fans van Djuncan wilden wel eens zien wat de YouTube-ster allemaal kan bij de game Fortnite.

De enige pijlen en bogen werden gisteravond dus virtueel op een groot scherm gebruikt in het populaire computerspel. ,,Het is volgens mij een nieuwe ‘Boom Bow’”, weet de 8-jarige Stephan uit Berlicum. ,,De pijlen exploderen als je iemand raakt.”

Kubus

Quote

Meestal ben ik niet zo sterk met pijl en boog, al heb ik het wapen vandaag behoorlijk wat keren gebruikt

Djuncan

Tijdens de show gaat er een ‘Catchbox’ rond. Kinderen die de blauwe kubus vangen, mogen een vraag stellen aan de vlogger, op YouTube goed voor bijna 300 duizend volgers. ,,Wat is je favoriete wapen in Fortnite?”, vraagt één van de fans. ,,De gouden star”, antwoordt Djuncan. ,,Meestal ben ik niet zo sterk met pijl en boog, al heb ik het wapen vandaag behoorlijk wat keren gebruikt”, zegt hij achteraf. Op de tribune ontstaat een generatiekloof. ,,Wat is een skin?”, verzucht moeder Desiree van der Lans uit Den Bosch. “Ik heb een nieuw modern woordenboek nodig. Weet je wat leuk is? Ze zitten vandaag buiten in een computerspel. Toch anders dan op een slaapkamer.”  Een opa vergezelt zijn kleinzoon. Hij maakt met zijn hand een vraagteken in de lucht. Zijn gezicht spreekt boekdelen. Een vrouw die anoniem wil blijven, ziet haar zoontje genieten. ,,Fantastisch dat kinderen op deze manier een beetje bij het WK handboogschieten worden betrokken”, zegt ze. 

Skin

,,Hier zit onze nieuwe generatie. De held van 2019 op het scherm is een beetje onze Robin Hood van toen. Kinderen vinden elkaar tegenwoordig op computers. Vroeger schoot Wilhelm Tell een appel van het hoofd van zijn zoon. Nu dragen de computerhelden een skin.”

Fans mochten in de Catchbox vragen stellen aan YouTube'er Djuncan.
Volledig scherm
Fans mochten in de Catchbox vragen stellen aan YouTube'er Djuncan. © Peter De Bruijn
You-tube ster Djuncan speelt voor publiek Fortnite in het decor van WK Archery.
Volledig scherm
You-tube ster Djuncan speelt voor publiek Fortnite in het decor van WK Archery. © Roel van der Aa

In de middag is de hoofdtribune een stuk minder gevuld. Een kleine honderd mensen zien de oranje voetbalvrouwen nipt met 1 - 0 van Nieuw Zeeland winnen.

WK meepakken

Quote

Ik vraag me af of er in Den Bosch genoeg reclame voor dit evenement is gemaakt

Marcel Danz

,,Samen voetbal kijken is gezellig. Ik had het wel drukker verwacht”, zegt WK-vrijwilliger Marcel Danz. ,,Ik vraag me af of er in Den Bosch genoeg reclame voor dit evenement is gemaakt. Goed dat er rondom het WK handboog allerlei andere activiteiten in de stad zijn. Anders staan die tribunes leeg. Evenementen als de Formule 1-auto van Max Verstappen, het voetbal of de show donderdag met de Edwin Evers Band wekken extra interesse. Mensen pakken ongemerkt iets van het WK handboogschieten mee.”

Vienna Veldhuijsen en Ibrahim El Issaoui uit Den Bosch hebben ook voetbal gekeken. ,,Er is niet altijd iets te doen in de stad”, aldus Vienna. ,,Leuk dat er deze periode veel evenementen zijn.”

Met zijn allen op de Parade meeleven en -spelen met Djuncan in de game Fortnite.
Volledig scherm
Met zijn allen op de Parade meeleven en -spelen met Djuncan in de game Fortnite. © Peter de Bruijn

Finales

Ibrahim gaat dit weekeinde misschien naar de handboogfinales op de Parade kijken. ,,Het is niet zo’n grote sport in Nederland”, zegt hij. ,,Mensen zien vandaag dat het gezellig is. Die komen mogelijk terug.”

Quote

Handboog­schie­ten is niet de sport waarvoor heel veel mensen in hun auto stappen

Eric Kersten

Eric Kersten is toernooidirecteur van het WK handboogschieten. ,,We hebben toch een scherm en de rechten van het wereldkampioenschap damesvoetbal”, zegt hij. ,,Als er vanmiddag tien mensen hadden gezeten was het ook goed geweest. Handboogschieten is niet de sport waarvoor heel veel mensen in hun auto stappen. We proberen de sport ook bij mensen te brengen die niet zo veel met die pijl en boog hebben. Ik weet dat er meer belangstelling is voor de raceauto van Max Verstappen, dan voor dit WK. Sterker nog het Para WK met pijl en boog wordt normaal op veld 16 van OJC afgewerkt. Afgelopen weekeinde zat het hier helemaal vol omdat dit WK midden in de stad is. Mensen waren enthousiast. Daar doen we het voor.”

  1. Burgemeester Mikkers stoeit over het Den Bosch van ná de coronacrisis
    PREMIUM

    Burgemees­ter Mikkers stoeit over het Den Bosch van ná de coronacri­sis

    DEN BOSCH - Voor burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch is 'geld niet dé oplossing om de crisis ná het cornavirus te bestrijden'. ,,Dit is geen rimpeling, we moeten diep door vlees snijden. De impact is veel groter, want wat gaat dit in de toekomst betekenen voor de economie, voor de cultuur en voor de kwetsbare mensen? Ik kan nu nog geen scenario's voor de toekomst geven omdat er nog zoveel onduidelijk is en al helemaal geen financiële consequenties op een rij zetten als ik ze niet waar kan maken.’’