Volledig scherm
Parus major, koolmees © Luc Viatour

‘Gebruik subsidies voor meer stadsvogels in Den Bosch’

DEN BOSCH - De provincie heeft een potje beschikbaar voor projecten om de achteruitgang van stadsvogels tegen te gaan. Heeft Den Bosch daar al gebruik van gemaakt, vragen de politieke partijen Bosch Belang en Lokaal Gestemd zich daarom af.

Uit onderzoek is gebleken dat stadsvogels het moeilijk hebben. Van dertien van de twintig vogels in stedelijk gebied is sinds 1990 de populatie afgenomen. Een van die vogelsoorten, de kuifleeuwerik, is zelfs helemaal uit Nederland verdwenen.

En dat terwijl bijvoorbeeld een soort als de koolmees belangrijk is in de strijd tegen de oprukkende eikenprocessierups. Daarom is in de Provinciale Staten van Noord-Brabant een motie aangenomen  van GroenLinks om in totaal 12,5 miljoen euro beschikbaar te stellen en daarbij extra te letten op de ‘bescherming en stimulering van stadsvogels'. Daarbij kan gedacht worden aan extra bomen, nestkasten en het aanleggen van vogelvriendelijke tuinen.

De twee politieke partijen vragen daarom nu aan B&W of ze al concrete projecten of plannen op het oog hebben om geld uit deze pot aan te vragen. Dat past namelijk ook bij het doel van vergroening in de binnenstad. De partijen willen dan ook dat er snel overleg plaatsvindt met de vogeladviseur in Den Bosch. De deadline voor subsidies is 3 maart.

 1. Problemen voor Computerhuis Den Bosch, gesprekken over nieuwe stijl

  Problemen voor Computer­huis Den Bosch, gesprekken over nieuwe stijl

  DEN BOSCH - Foutje bedankt, of is er iets anders aan de hand? Hoe dan ook, het Computerhuis in Den Bosch (onder de vleugels van vrijwilligersorganisatie Humanitas) dreigt op te houden te bestaan. ,,Door de verlaging van de subsidie voor de komende jaren moet Humanitas bezuinigen en hebben ze besloten het Computerhuis af te stoten’’, schetst betaalde kracht Anita de Gier, die namens Humanitas het Computerhuis leidt. En daarmee lijkt de toekomst voor de hulp aan kwetsbare inwoners die digibeet zijn onzeker.
 2. Eigen straat voor hockeycoach, maar dan bij het voetbalstadion van Den Bosch
  PREMIUM

  Eigen straat voor hockey­coach, maar dan bij het voetbalsta­di­on van Den Bosch

  DEN BOSCH - Den Bosch eert een groot hockeycoach met een eigen straat, maar de plek waar dat gaat gebeuren is heel opmerkelijk: tussen stadion De Vliert en het terrein van het roemruchte BVV. Een plek die al decennia voetbal ademt. Maar daar komt dus het Wim van Heumenplantsoen. Dan was een eerbetoon aan de Bossche wielerheld Gerrit Schulte, die twintig meter verderop woonde, nog veel logischer geweest.