Voorzitter Jeroen Stam van Ouwstomp op het terrein waar ook een stadscamping zou kunnen komen.
Volledig scherm
Voorzitter Jeroen Stam van Ouwstomp op het terrein waar ook een stadscamping zou kunnen komen. © Jan Zandee

Géén stadscamping, wél oorlogsveteranen en woningen op voetbalvelden

DEN BOSCH - De veteranen van Ouwestomp kunnen uiteindelijk toch op hun stek aan de Fuik in Den Bosch blijven. De meerderheid van de gemeenteraad vindt de toekomst van het ontmoetingscentrum én de bouw van tijdelijke woningen op de voormalige voetbalvelden van RKJVV belangrijker dan een stadscamping op die locatie. 

Wethouder Roy Geers wordt dinsdag 3 maart tijdens de raadsvergadering gevraagd om afspraken met Ouwestomp te maken. 

Irritatie bij Ouwestomp én politiek

De toekomst van Ouwestomp leidt al meer dan een jaar tot vooral irritatie bij de veteranen en een deel van de Bossche politiek. Het ontmoetingscentrum zou moeten wijken voor een stadscamping, daar was door de meerderheid van de raad om gevraagd, maar een alternatieve locatie was niet beschikbaar. Aan het begin van deze maand wees het bestuur  van Ouwestomp de door de gemeente aangeboden kleine noodbungalow aan de Pelssingel af. 

Niet serieus

,,55 vierkante meter is geen serieus aanbod’’, aldus voorzitter Jeroen Stam, die steeds hamerde op rust in de tent  waar onder meer veel veteranen met een posttraumatische stressstoornis bijeenkomen voor indivuduele - en groepsgesprekken. Die onrust leidde tot oplopende irritatie omdat er volgens Stam met verantwoordelijk wethouder Geers niet tot nauwelijks te overleggen was. ,,Als de politiek dinsdag besluit dat we kunnen blijven zitten, geeft dat de rust die we willen. Maar ik wacht toch nog maar even af.’’

‘Ga nu eens wat doen’

Het voorstel van de Bossche regeringspartijen GroenLinks, VVD, D66, CDA en Rosmalens Belang wordt door initiatiefnemer Antoon van Rosmalen van GL vooral gezien als ’er moet iets gebeuren’. ,,Gemeente, ga nu eens wat doen, dit speelt al te lang.’’

Fractievoorzitter Antoon de Groot van Rosmalens Belang (de partij van wethouder Geers) legt vooral de nadruk op de bouw van tijdelijke woningen. ,,Die zijn voor ons het belangrijkste. En dan kan vervolgens Ouwestomp blijven zitten.’’

Huur betalen

De veteranen moeten in de toekomst wel huur betalen en het centrum zelf kunnen exploiteren. Tot nu toe betaalt Ouwestomp alleen energiekosten. Stam: ,,Wij zijn afhankelijk van giften en donaties.’’ Volgens Van Rosmalen en De Groot kan het niet zo zijn dat alleen Den Bosch voor de kosten op gaat draaien en moeten volgens hen de provincie en het Rijk ’over de brug komen’. 

Aan het begin van deze maand zijn in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Ank Bijleveld van Defensie over mogelijke hulp aan het veteranencentrum.

Oorlogsbeurs in Veteranen Ontmoetings Centrum Ouwestomp
Volledig scherm
Oorlogsbeurs in Veteranen Ontmoetings Centrum Ouwestomp © Hettie van de Ven

Eind januari stelde de PvdA vragen aan het college over de toekomst voor de Bossche veteranen en stelde toen al voor om de voorkeur te geven aan tijdelijke woningen en de Ouwestomp boven de komst van een stadscamping.