Volledig scherm
Rutger Janssens (wijkmanager Rosmalen, Vinkel en Nuland) van Gemeente Den Bosch luistert naar David Jan Niekamp die het heeft over het doel van de gesprekken. © Roel van der Aa

Gemeente Den Bosch luistert naar toekomstwensen inwoners Vinkel: ‘We wonen goed hier, maar Vinkel moet wel een dorp blijven’

VINKEL - In het kader van Droomstad Den Bosch stond de camper van de gemeente zaterdagmiddag op het terrein van voetbalvereniging EVVC in Vinkel. 

Daar benaderden medewerkers van de gemeente actief de bezoekers van het sportpark om te vragen of ze tevreden waren in de gemeente Den Bosch en wat hun dromen voor de toekomst zijn.

De dromen lopen behoorlijk uiteen. Van een speeltuin, waar twee kleine jongetjes van dromen, tot betere straatverlichting in de Vinkelsestraat. René van de Ven: ,,Voor de veiligheid van het verkeer en voor de mensen die er wonen". 

Jeugdzorg

Maar ook: betere jeugdzorg, waarbij niet het invullen van formulieren en het vinden van de goede potjes centraal moet staan, maar juist de zorg voor de jongeren die hulp nodig hebben. 

De inwoners van Vinkel die het gesprek aangingen met de medewerkers van gemeente Den Bosch zeiden volmondig ‘Ja!’ tegen de vraag: ‘Woon je hier met plezier?’

Dorpse karakter

De rust, het dorpse karakter en de zorg en aandacht voor elkaar waren punten die genoemd werden waarom ze met plezier in Vinkel wonen. En dat willen ze graag zo houden. Vinkel moet een dorp blijven en als dorp gezien worden, niet als een wijk van Den Bosch.

Quote

Mijn droom is dat ik hier gewoon kan blijven wonen in een voor ons betaalbare huurwoning

Denise, Omwonende

,,Ik woon hier zeker al jaren met veel plezier", zegt Denise, woonachtig op het Dierenbos. ,,Maar ik vraag me af hoelang nog. De gemeente wil gaan handhaven op het recreatiepark en dat betekent dat wij misschien andere woonruimte moeten gaan zoeken en dat willen we helemaal niet. Mijn droom is dat ik hier gewoon kan blijven wonen in een voor ons betaalbare huurwoning". 

Teleurstelling

Tiny Rombout zit juist niet te wachten op de hoeveelheid sociale huurwoningen op de plaats van het huidige Dorsvlegel terrein. ,,Dat is veel te veel voor Vinkel, we moeten wel een dorp blijven".

Teleurgesteld. Dat is Silvia van den Hanenberg. ,,Is de burgemeester al weg? Ik ben speciaal eerder weggegaan op het werk om hem te kunnen spreken". Burgemeester Mikkers was echter maar een klein halfuurtje aanwezig. Twee medewerkers van de gemeente en wijkmanager Rutger Janssens zijn degenen die het gesprek aangaan met de inwoners. 

Quote

U moet als burgemees­ter het democra­tisch proces bewaken

Mark van Lier, Omwonende

Teleurstelling is er bij meerdere omwonenden van het nieuw aan te leggen industrieterrein, Heesch West. Mark van Lier, een direct aanwonende van het plan had het geluk om burgemeester Mikkers wel te kunnen spreken. 

,,U moet als burgemeester het democratisch proces bewaken, en er is geen sprake van democratie als gemeenten zich niet meer tegen een plan uit durven spreken omdat er dan een boeteclausule gaat spelen die een gemeente veel geld gaat kosten", was zijn mening. 

Belofte

Daarnaast zijn omwonenden verbolgen dat de projectleider van Heesch West, Paul van Dijk, nog nooit direct met omwonenden in gesprek is gegaan. Wel met dorpsraad en klankbordgroepen, maar die wonen niet op 300 meter afstand van een windmolen zoals sommige direct betrokkenen. Mikkers belooft dat hij gaat proberen om dat in ieder geval voor elkaar te krijgen.