Volledig scherm
De gemeente Den Bosch is niet van plan met Sportfondsen in gesprek te gaan over de verhoogde huurtarieven voor de zwemscholen die gebruik maken van het Sportiom. © ANP

Gemeente: hogere huurtarieven voor zwemscholen in Sportiom zijn volgens afspraak

DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch is niet van plan met Sportfondsen in gesprek te gaan over de verhoogde huurtarieven voor de zwemscholen die gebruik maken van het Sportiom. ‘Die zijn in lijn met de gemaakte afspraken in de nieuwe exploitatieovereenkomst’.

Het was de SP die vorige maand het college van B en W via schriftelijke vragen om opheldering vroeg over de ‘enorme’ tariefstijging. De fractie sloeg aan op een brief die Zwemschool Kikkersprong naar de ouders heeft gestuurd met daarin de mededeling dat de lessen in Sportiom per 1 juli stoppen. 

Een tariefstijging van 46 naar 140 euro is volgens de zwemschool niet te betalen. Ook de Hoefsevonder Totaal uit Berlicum en Zwemschool Sandra werden voor een probleem gesteld.

Sportfondsen nam afgelopen januari de exploitatie van Sportiom over van Libéma. In het contract met de gemeente is vastgelegd dat Sportfondsen vanaf het seizoen 2019-2020, dat ingaat op 19 augustus, de huurtarieven voor commerciële huurders vaststelt. Daaronder vallen de particuliere zwemscholen. Het gaat om huur van het doelgroepenbad en het 25-meterbad. 

Vorig jaar al op de hoogte

Volgens de gemeente zijn de genoemde zwemscholen vorig jaar al op de hoogte gesteld van deze verandering. In plaats van een maatschappelijk tarief gaat voor hen een commercieel tarief gelden. Sportfondsen liet eerder weten een tarief te gaan hanteren dat zij gerechtvaardigd vindt. Onder meer rekening houdend met het feit dat zij geen subsidie krijgt. 

Quote

Wij zien geen reden om een uitzonde­ring te maken op de gemaakte afspraken.

Gemeente Den Bosch

,,De nieuwe tarieven beoordelen wij als kostendekkend en dat is in lijn met de gemaakte afspraken in de nieuwe exploitatieovereenkomst’’, aldus B en W in antwoord op de vragen van de SP. ,,Wij zien geen reden om een uitzondering te maken op deze afspraken.’’ 

De gemeente, eigenaar van het complex met onder meer een ijshockeyhal, doelgroepenbad en subtropisch zwemparadijs, blijft de huurtarieven bepalen voor verenigingen en scholen. Zij betalen een maatschappelijk, niet kostendekkend tarief. 

Het is aan de zwemscholen zelf of zij gebruik blijven maken van het Sportiom, meldt het college. Voor het afzwemmen en diploma-zwemmen kunnen zij volgens de gemeente tegen een kostendekkend huurtarief gebruik maken van zwembad Kwekkelstijn in Rosmalen.

Als alternatief voor de ouders noemt zij Sportfondsen - dat gaat de zwem-uren die vrijvallen zelf invullen - Kwekkelstijn of een van de zwemverenigingen in Den Bosch.