Volledig scherm
Het ontwerp voor het nieuwe Theater aan de Parade in Den Bosch van architectenbureau NOAHH uit Amsterdam. © NOAHH | Network Oriented Architecture

Gemeente liet rond kort geding doorwerken aan ontwerp Theater aan de Parade: ‘Verlies in tijd beperkt’

DEN BOSCH - Om te voorkomen dat de juridische procedure rond het Bossche Theater aan de Parade  zou uitdraaien op veel vertraging is de afgelopen weken doorgewerkt aan het ontwerp. Dat maakt de gemeente bekend nadat zij donderdag bij het vonnis van een kort geding aan het langste eind heeft getrokken.

 ,,De aannemer komt nu wat later aan boord, maar qua proces is dit nog steeds bij aanvang van de definitief ontwerp fase, zoals altijd de bedoeling is geweest’’, aldus de  gemeente. Het is nog steeds de bedoeling dat de contracten voor ‘de bouwvak’ van 2020 definitief zijn (‘Het verlies in tijd is beperkt gebleven’).

Toneeltoren 

 De gemeente verwacht komend najaar de aannemer te selecteren voor de nieuwbouw van het  theater.  De  vergunningsprocedure start uiterlijk begin 2020. Dan wordt vastgelegd dat wat eerder vergund is (en er al staat) ook teruggebouwd kan worden. Het gaat onder meer om de lage uitbreiding aan de voorzijde van het bestaande theater voor het laden en lossen. Verder gaat het om het formaat van de grote zaal en de toneeltoren.

Het voorlopig ontwerp van NOAHH wordt op 11 september besproken met de klankbordgroep. Daarna zijn bijeenkomsten met andere belanghebbenden zoals omwonenden.

Vernieuwing van het theateraanbod  

De gemeente zegt niet alleen een nieuw theater te willen maar ook ‘een vernieuwing van het theateraanbod’ in de stad. De gemeente wil dit in het najaar bespreken met ‘geïnteresseerde inwoners, theaterbezoekers en ‘gebruikers’ van het Theater aan de Parade. ,,Ook treffen we de voorbereidingen voor een aantrekkelijk theateraanbod tijdens de sloop- en verbouwperiode.’’

De vier architectenbureau’s die tevergeefs met een kort geding aandrongen op een nieuwe aanbestedingsprocedure hebben vier weken de tijd om in hoger beroep te gaan. ,,Ik wil het vonnis nader bestuderen en bespreken met mijn cliënten. En dan verwacht ik volgende week te weten of hoger beroep wordt aangetekend’’, aldus advocaat Bert van Mieghem die het kort geding had aangespannen namens de  architectenbureaus.

Volgens de voorzieningenrechter kwamen zij te laat in actie en heeft de gemeente de aanbestedingsprocedure naar behoren aangepakt.