Volledig scherm
Marc van den Akker en Christien Megens © A Vddungen

Heldere sloot en gierwagen bij 50 jaar Vakantiejeugdwerk in Engelen

ENGELEN - Vakantiejeugdwerk in Engelen bestaat 50 jaar. Dinsdag start weer een editie. Vrijwilligers Christien Megens (64) en Marc van den Akker (52) hebben er nog steeds zin in.

In de hal bij Megens staan de dozen met chips, koffie en ander spul al klaar. Christien is druk met het regelen van de inschrijvingen voor de bouwdagen, zeskamp en crea-doemorgen, indelen van de groepen en nog veel meer. ,,We doen het nog steeds met veel plezier”, vertellen Megens en Van den Akker aan de keukentafel.

Afgelopen vrijdag stond bij de familie Megens nog een moeder op de stoep om een grote groep kinderen aan te melden voor de bouwdagen. Er is nog niet veel veranderd. ,,Ouders droppen hun kinderen graag aan het einde van de vakantie.”

Vies en heel primitief

Hoe anders was het in de beginjaren toen het Vakantiejeugdwerk gebruik maakte van de kleuterschool op ‘het fortje’ (aan de Postekampke), waar de activiteiten nog steeds zijn. Handig voor water, stroom en toiletten. De kleuterschool verhuisde en er moest geïmproviseerd worden.

Van den Akker: ,,We bouwden een houten hok en sloten zelf een porseleinen pot aan op de riolering. Vies en heel primitief in vergelijking met de dixies nu.” De zeskamp, met nu grote opblaasbare hindernissen, bouwden ze zelf met hout, hooibalen en steigermateriaal. Van den Akker: ,,De sloot was toen nog helder en gebruikten we voor polsstokspringen. Ondenkbaar nu.”

Wat een stank

Nog ondenkbaarder is dat na de bouwdagen al het hout opging in een groot kampvuur. Van den Akker: ,,Dat maakte destijds veel indruk op de kinderen. Alleen de volgende dag vloog bij het afvoeren van het restmateriaal de aanhangwagen in de fik.”

Een van de populaire hindernissen was en is het modderbad en het zwembad. Vroeger kwam het verwarmde water voor het zwembad van Heineken. Toen dat niet meer mocht, moesten ze het zelf regelen. ,,Via via hadden we een boer uit Den Dungen geregeld. Die kwam met een niet goed schoongemaakte gierwagen het bad vullen. Met gele oormerken van de koeien er nog in. Wat een stank”, zegt Megens. Dat jaar ging het zwembadfeest niet door en nu komt het water via Brabant Water.

Zaterdag 17 augustus is er vanaf 15.00 uur op ‘het fortje’ een groot jubileumfeest.

  1. Advocaat Pieter van der Kruijs over vrijlaten verdachten groepsverkrachting: ‘Dit is ongelooflijk’
    PREMIUM

    Advocaat Pieter van der Kruijs over vrijlaten verdachten groepsver­krach­ting: ‘Dit is ongeloof­lijk’

    DEN BOSCH - ,,Ongelooflijk’’, zegt de Bossche advocaat Pieter van der Kruijs over het in vrijheid stellen van acht Bossche jongeren die vorige week dinsdag werden aangehouden voor groepsverkrachting. De politie verrichtte de aanhoudingen vorige week dinsdag na meldingen door drie minderjarige Bossche meisjes over groepsverkrachtingen in een pand op Orthen in Den Bosch.