De speciale Gregoriaanse mis met Herman Finkers.
Volledig scherm
De speciale Gregoriaanse mis met Herman Finkers. © Peter de Bruijn

Herman Finkers: ‘Gregoriaanse muziek iets moeilijker dan Heb je even voor mij’

DEN BOSCH - Een Volle Sint Jan bij eerste ‘Missa in Mysterium’ in Den Bosch. Zo’n zevenhonderd belangstellenden hebben zaterdagavond ‘Missa in Mysterium’ in de Sint-Jan bijgewoond. De Gregoriaanse meezing-mis is een idee van cabaretier Herman Finkers. 

Hij draagt tijdens de bijzondere eucharistieviering teksten als een soort van ondertiteling voor. Tijdens de bijzondere eucharistieviering met vrouwenschola ‘Wishful Singing’ en de mannenschola van de Sint-Jan wordtde mis vrijwel helemaal gezongen. ,,U bent iemand die mede de mis uitvoert. Sterker nog, u bent de zanger en acteur in een opera’ valt in het ‘kerkboekje’ met noten en Latijnse teksten te lezen.”

Grappig maar ook diep gelovig

,,Het is wel wat ingewikkelder dan Heb je even voor mij”, zegt Finkers als hij de eerste Latijnse woorden met het publiek oefent. Gert Jan en Joanne komen voor Missa in Mysterium uit Amersfoort. ,,Mooi dat Finkers een oud concept opnieuw introduceert”, zegt Gert Jan na afloop. ,,Hij maakt voor een groter publiek toegankelijk wat de schoonheid en de gedachte achter het samen zingen is. Dat vind ik heel mooi. Finkers is grappig, maar ook diepgelovig.”

,,Het was spannend”, kijkt Herman Finkers terug op de meezingmis in Den Bosch. ,,Ik kom uit de theaterwereld. De Sint-Jan is natuurlijk ‘Het Carré of de Notre Dame van Nederland onder de kerken’. Iedereen was verstild. Ik sprak net een mevrouw. Zij zei dat het een mooie meditatieve bijeenkomst was.”

  1. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.