Volledig scherm
PREMIUM
Riek Kroon-van Valkenburg alias het 'Kroontje'. © Chris Korsten

Het ‘Kroontje’ is honderd jaar geworden: ‘Als ras-Bossche heb ik Oeteldonk nooit overgeslagen’

DEN BOSCH - Riek Kroon-Van Valkenburg houdt van grapjes: één dag niet gelachen is één dag niet geleefd. Daarom wordt ze vandaag 100. ,,Nee, volgens mij 99; ben namelijk aan het aftellen.”

Ondanks haar leeftijd is ze nog goed bij de pinken. Wanneer een favoriet onderwerp ter sprake komt, weet Riek Kroon-van Valkenburg altijd wel een anekdote op te lepelen. Een geliefd thema is Oeteldonk. ,,Rommelpotterij, rommelpotterij. Gif me un kleinigheid, dan gaon we vurbij”, begint ze spontaan te zingen. 

  1. De Rijk is nog niet klaar met discussie over nazi-design
    PREMIUM

    De Rijk is nog niet klaar met discussie over na­zi-de­sign

    DEN BOSCH - Arthur Graaff , woordvoerder van de AFVN, bond van anti-fascisten, liep een tijdje terug in Den Bosch vanuit Het Noordbrabants Museum naar het Design Museum en zag dat recht tegenover het museum een oude synagoge staat. Hij zag er ook een gedenkplaat voor door de nazi's vermoorde joden in Den Bosch. ,,Daarover heeft Timo de Rijk in interviews nooit iets verteld. Voor mij was het toen duidelijk. We moeten ons stevig gaan verzetten tegen de expositie die De Rijk in zijn museum gaat houden.”