Hier langs de Zuid-Willemsvaart stellen de renners van de Vuelta zich op 15 augustus op voor de start van de tweede etappe vanuit Den Bosch.
Volledig scherm
Hier langs de Zuid-Willemsvaart stellen de renners van de Vuelta zich op 15 augustus op voor de start van de tweede etappe vanuit Den Bosch. © Annemiek Steenbekkers/BD

Hier start de tweede etappe van de Vuelta in augustus in Den Bosch

DEN BOSCH - Rond de Citadellaan en langs de Zuid-Willemsvaart. Daar zijn de renners van de Vuelta op 15 augustus in Den Bosch te vinden. De tweede etappe van de Ronde van Spanje start langs de Zuid-Willemsvaart. Een delegatie uit Spanje was donderdagochtend kort in Den Bosch om de situatie ter plekke te bekijken.  

Het uitzicht van de vips op de startlocatie van de tweede etappe van de Vuelta in Den Bosch, aan de overkant van het water.
Volledig scherm
Het uitzicht van de vips op de startlocatie van de tweede etappe van de Vuelta in Den Bosch, aan de overkant van het water. © Annemiek Steenbekkers/BD

De Citadel zelf, die tot nu toe steeds als startlocatie is genoemd, is op zaterdag 15 augustus het domein van organisatie, officials en vips. De Vuelta Village of Village Depart zoals de organisatie van de Ronde van Spanje het zelf noemt. Belangrijke gasten worden per boot over De Dieze naar de Citadel gebracht, waar ze boven op het oorspronkelijke fort over het water naar de start van de tweede etappe kunnen kijken.

De startstreep ligt langs de Zuid-Willemsvaart, vlak voor de bocht naar de Handelskade die het peloton naar het stadscentrum leidt. Het publiek kan zich hier volgens de organisatie langs de kant van de weg opstellen. 

Meer tijd en ruimte is er op de Citadellaan. Dat is de straat waar de deelnemende ploegen hun touringscars straks parkeren en waar de renners zich voorbereiden op het vertrek. Vanuit daar rijden ze naar de parkeerplaats bij het Kruithuis. Daar komt een truck te staan waar de renners gepresenteerd worden en de presentielijst tekenen. Doorgaans gaan ze daarna eerst nog even terug naar de bus om uiteindelijk naar de startstreep te fietsen. 

Op de parkeerplaats voor het Kruithuis (rechts op de foto) komt de truck te staan waar de renners zichzelf presenteren en de presentielijst tekenen. Die is van twee kanten open, zodat ook van de andere kant van de Aa te volgen is wat er op het podium gebeurt.
Volledig scherm
Op de parkeerplaats voor het Kruithuis (rechts op de foto) komt de truck te staan waar de renners zichzelf presenteren en de presentielijst tekenen. Die is van twee kanten open, zodat ook van de andere kant van de Aa te volgen is wat er op het podium gebeurt. © Annemiek Steenbekkers/BD

,,Die truck is aan twee kanten open, zodat het publiek ook vanaf de overkant van het water kan zien wat er gebeurt’’, aldus Pedro Lezaun Baquedano, logistiek directeur van de Vuelta. Hij maakte samen met zes collega's donderdagochtend een rondje rond de Citadel om de situatie ter plekke te bekijken. ,,De puntjes op de i zetten. Logistiek gezien is deze locatie een beetje gecompliceerd. Je zit bijvoorbeeld met het kanaal. Maar tegelijkertijd is het een prachtige startplek. Representatief voor Nederland.’’

De Vuelta 2020 begint op vrijdag 14 augustus met een ploegentijdrit in Utrecht. De tweede etappe vanuit Den Bosch op zaterdag gaat over 183 kilometer naar Utrecht. Een dag later is de etappe Breda-Breda waarna de complete crew zich naar Spanje verplaatst.

De route van de Vuelta 2020 door Den Bosch. De start ligt langs de Zuid-Willemsvaart in plaats van op de Citadellaan. De renners rijden de eerste kilometers in een rustig tempo. Bij de Brabanthallen wordt de koers vrijgegeven.
Volledig scherm
De route van de Vuelta 2020 door Den Bosch. De start ligt langs de Zuid-Willemsvaart in plaats van op de Citadellaan. De renners rijden de eerste kilometers in een rustig tempo. Bij de Brabanthallen wordt de koers vrijgegeven. © La Vuelta Holanda

In Den Bosch gaat vanaf de startplaats langs de Zuid-Willemsvaart de route via onder meer de Kruisstraat en Postelstraat naar de Vughterstraat. Daarna rijdt het peloton over de Markt en slaat rechtsaf de Kerkstraat in om naar de Parade te rijden. Via een lusje loopt de route richting Wilhelminaplein en weer via de Vughterstraat naar de Stationstunnel, waarna er een rondje door het Paleiskwartier volgt.  

Vanaf de Brabanthallen is het koers oftewel wordt de etappe Den Bosch-Utrecht vrijgegeven. Het peloton zet vervolgens eerst koers naar Vlijmen, Haarsteeg en Herpt. Daarna gaat het over de Heusdenseweg naar de vesting van Heusden. Waar het even spannend wordt, met het peloton over de kasseien en door de smalle straatjes. Na de Heusdense brug gaat het tamelijk rechttoe rechtaan over de Provincialeweg-Oost (N267) naar de Van Heemstraweg (N322) en via de Wilhelminasluis door naar de Bommelerwaard. Na Heerewaarden gaat het richting Rhenen.