Volledig scherm
Het Hippe Happen Festival in Rosmalen. © Roos Van Der Kallen

Hippe Happen Festival krijgt toch 5000 euro van gemeente; maar er is meer geld nodig

ROSMALEN - De organisatoren van het Rosmalense Hippe Happen Festival kunnen alsnog rekenen op 5000 euro subsidie van de gemeente. Die beslissing heeft het college van B en W onlangs genomen nadat de commissie van advies voor de bezwaarschriften heeft geconstateerd dat de organisatoren dit bedrag ten onrechte door de neus is geboord. Volgens de commissie is sprake van ‘willekeur’.

,,Ik ben blij dat de gemeente alsnog zorgt voor het geld’’, zegt organisator Paul Hazenberg over het evenement met keukens op wielen, live-muziek, dj’s, theater en kinderactiviteiten.

Dansen op Vinyl

Quote

Het is mij nog steeds niet duidelijk waarom het de ene keer niet commerci­eel werd genoemd en verder juist wel

Paul Hazenberg

De gemeente baseerde de beslissing om niet te betalen op een advies van een bewonersadviesgroep (BAG) van Rosmalen Zuid. Volgens deze groep is het festival ‘te commercieel’. Maar tijdens de hoorzitting zei een zus van Hazenberg dat het festival juist niet commercieel is. Alles wordt met vrijwilligers geregeld. Volgens Hazenberg is het evenement vergelijkbaar met bijvoorbeeld Dansen op Vinyl, het Spirit volleybaltoernooi en de Stichting Jeugd- en Vormingsactiviteiten dat allerlei buitenschoolse activiteiten verzorgt voor basisschoolleerlingen. Zij kunnen wel rekenen op gemeentelijke subsidie.

Paul Hazenberg: ,,Ik heb de bewonersadviesgroep er een paar jaar geleden van kunnen overtuigen dat er geen commerciële achtergrond is. Vervolgens werd één jaar door de gemeente duizend euro subsidie toegekend. Maar bij de volgende verzoeken kregen we niks. Het is mij nog steeds niet duidelijk waarom het de ene keer niet commercieel werd genoemd en verder juist wel.’’

Groote Wielenplas

Sinds de start in 2015 is de populariteit van het meerdaagse evenement langs de Groote Wielenplas flink gestegen. Bezoekers en exploitanten van foodtrucks waren enthousiast. De editie in 2017 was een ongekend succes. De organiserende stichting kon jaarlijks wat geld opzijleggen voor het eerste lustrum in 2019. Maar vorig jaar ging het mis. Na een arme aanloop sloeg het weer om bij het evenement dat was gepland op 21, 22 en 23 september. De organisatie en gemeente moesten de derde dag uit voorzorg schrappen.

‘Enorme domper’

,,Het was voor ons allemaal een enorme domper. Niet alleen emotioneel, maar helaas ook financieel’’, schrijft de stichting op de website met de vraag om geld te doneren voor het lustrumjaar. Volgens Hazenberg hebben zo’n 75 donateurs inmiddels gezorgd voor zo’n 2.300 euro. ,,We hopen uiteindelijk op zo’n vijftienduizend euro donaties. En daar moet dan een substantieel bedrag van de gemeente of het bedrijfsleven bij’’, aldus Hazenberg die in het midden laat om welk bedrag het gaat.