Volledig scherm
PREMIUM
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis © copyright Marc Bolsius

Jeroen Bosch Ziekenhuis verwisselde bloeduitslagen: ‘Dit had nooit mogen gebeuren’

DEN BOSCH - Een verkeerde naam bij het bloedmonster. Een medewerker van het Jeroen Bosch Ziekenhuis maakte deze fout nadat het apparaat dat de labtest normaal controleert, faalde. Een menselijke fout met 62 verkeerde labuitslagen tot gevolg. ,,Dit had nooit mogen gebeuren.”

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) zijn begin dit jaar labuitslagen van 62 patiënten verwisseld. Het bloed van de gedupeerde patiënten werd gezamenlijk getest op de aanwezigheid van een maagbacterie. Het apparaat dat deze serie testen deed, faalde. De dubbele digitale controle (dat buisje één ook bij patiënt één hoort) werd niet uitgevoerd. Een medewerker besloot in overleg daarom deze controle handmatig te doen, waarbij een fout werd gemaakt: de verkeerde patiënt werd aan het verkeerde bloedmonster gelinkt, waardoor meteen de hele serie niet meer klopte. 23 van die 62 patiënten kregen een verkeerde uitslag. Met mogelijk de verkeerde behandeling tot gevolg.

  1. Advocaat Pieter van der Kruijs over vrijlaten verdachten groepsverkrachting: ‘Dit is ongelooflijk’
    PREMIUM

    Advocaat Pieter van der Kruijs over vrijlaten verdachten groepsver­krach­ting: ‘Dit is ongeloof­lijk’

    DEN BOSCH - ,,Ongelooflijk’’, zegt de Bossche advocaat Pieter van der Kruijs over het in vrijheid stellen van acht Bossche jongeren die vorige week dinsdag werden aangehouden voor groepsverkrachting. De politie verrichtte de aanhoudingen vorige week dinsdag na meldingen door drie minderjarige Bossche meisjes over groepsverkrachtingen in een pand op Orthen in Den Bosch.