Joey D. ‘verwondt zichzelf ernstig’ bij arrestatie na urenlange omsingeling, met spoed naar ziekenhuis

ROSMALEN - De veroordeelde Joey D. heeft zichzelf dinsdagavond ernstig verwond bij de arrestatie in de Schoolstraat in Rosmalen. Dat laat de politie weten. Het arrestatieteam viel rond 19.45 uur zijn huis binnen na een urenlange omsingeling. Hij is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Een politiewagen reed erachteraan.

Dinsdagmiddag werd er vanuit zijn huis op agenten geschoten die hem wilden aanhouden, nadat hij die ochtend was veroordeeld voor het doodschieten van zijn oom. De politie schoot terug en omsingelde zijn huis urenlang met een arrestatieteam. Rond 19.15 uur ontstond er lawaai bij de woning en werd er een doffe knal gehoord, waarna het arrestatieteam het huis binnenviel. 

Een ambulance en traumaheli werden met spoed opgeroepen. Een paar minuten na de inval reed een ambulance met sirene en zwaailicht weg bij de woning van Joey D. De politie laat weten dat hij zichzelf ernstig verwondde bij de arrestatie. Hij is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Een politieauto reed erachteraan. 

Aan de politiezijde vielen geen gewonden. 

Weigert naar gevangenis te gaan

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde D. dinsdagochtend tot 15 jaar en 6 maanden celstraf voor het doodschieten van zijn oom Martie Heesbeen (49) eind 2014. 

Er is volgens de politie door zowel Joey als door agenten geschoten in de middag. Dit gebeurde bij een poging hem aan te houden in zijn huis en naar de gevangenis te brengen na zijn veroordeling. Een woordvoerder van de politie bevestigde dat hij een automatisch wapen bij zich had. 

Volledig scherm
Arrestatieteam in Rosmalen probeert Joey D. aan te houden. © Bart Meesters

Niemand raakte toen gewond. De politie kwam met een arrestatieteam en omsingelde het huis volledig. De politie verschool zich op platte daken in de omgeving om het huis vanuit daar te kunnen observeren.  

Onderhandelaarster: ‘Wees een vent en kom naar beneden’

Er kwamen onderhandelaars van de politie, maar de veroordeelde Joey gaf zich niet over. Een omstander, die rond 14.45 uur drie doffe knallen hoorde, wilde rond 17.00 uur haar auto van de parkeerplaats pakken en hoorde hem aan de politie om een ladder vragen. Daarbij zei hij dat hij alleen met een vrouwelijke agent wilde praten. Uiteindelijk werd er een ladder geplaatst, maar hij zei naar binnen te gaan om wat te eten. 

Een vrouwelijke agente onderhandelde via een megafoon met Joey, die in zijn huis zit opgesloten. ,,Wees een vent en kom naar beneden”, klonk er. ,,Samen komen we er wel uit.” 

Volledig scherm
Joey D. zei niet te hebben geschoten op de politie. © Bart Meesters

Advocaat

In tegenstelling tot wat de politie zei, heeft Joey D. naar eigen zeggen dinsdagmiddag niet geschoten. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers had kort contact met hem via sms. Kuijpers antwoordde daarop dat hij het beste zijn kleren kon uit doen en in onderbroek naar buiten moest gaan. ,,Want als zo’n arrestatieteam binnenkomt... dat gaat niet zachtzinnig.’’ Kuijpers liet ook weten in cassatie te gaan in de zaak Martie Heesbeen. 

Kinderdagverblijf ontruimd

Het kinderdagverblijf dat vlakbij het huis in de straat zit, is ontruimd. De kinderen zijn voor hun veiligheid overgebracht naar een andere plek in het centrum van Rosmalen. 

Ook zit er een verloskundigepraktijk op 150 meter afstand. ‘Onze clienten moesten wegens schietgevaar anderhalf uur binnen blijven’, zei een medewerkster van een verloskundigenpraktijk bij het huis van Joey D.

Getuigen

Een bewoner die net thuiskwam kon zijn woning niet meer in, omdat de politie de straat had afgesloten. Een andere buurtgenoot liet weten dat hij meerdere schoten hoorde vanuit zijn huis. Hij mocht de straat niet op van de politie. Andere buurtgenoten mochten sporadisch hun auto van de parkeerplaatsen pakken. ,,Anders kan ik niet op vakantie”, zegt een bewoner uit de straat. 

Omstander Lucille Dal uit Rosmalen stond op de parkeerplaats van de Jumbo toen ze de schoten hoorde. De supermarkt ligt schuin tegenover het huis van D. ,,Ik schrok me dood”, zegt ze tegen het Brabants Dagblad. ,,Ik hoopte dat het een oefening was, maar dit was echt. Mijn knieën knikken er nog van.‘’

Het was volgens Dal niet heel druk aan deze kant van het centrum. Om de hoek wel, daar was veel winkelend publiek. ,,Het was als een normale dinsdagmiddag. Maar na de schietpartij kwamen hier veel kijkers. Sensatiezoekers”, zegt Dal, die Martie Heesbeen persoonlijk kende. ,,Ik ben zelf snel weggegaan. Ik hoef dat niet te zien. Zeker niet van degene om wie het hier gaat.”

Doodschieten oom Martie

De 27-jarige Rosmalenaar D. werd eerder door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken, maar in het hoger beroep dinsdag alsnog veroordeeld. Hij was niet bij de rechtszaak dinsdagmorgen, omdat hij in eerste instantie was vrijgesproken. Hij was dus vrij man tot zijn veroordeling vandaag. 

Volledig scherm
De doodgeschoten Martie Heesbeen woonde in dit landhuis in Rosmalen. © Google Street View/Politie

D. schoot op 2 december 2014 zijn oom Martie Heesbeen en zijn hond dood op de Rosmalense Van Oldenbarneveltlaan. Joey en Martie werkten enige tijd samen in het bedrijf van familie. 

Volgens het OM had Joey gehoord dat het slecht ging met de zaak en dat een toenmalig directeur met zijn oom bezig zou zijn om een ander bedrijf te starten. Daarmee zouden de verdachte en zijn zus een bonus van zes miljoen euro mislopen. Getuigen vertelden dat Joey zou hebben gezegd dat hij degene kapot zou schieten die daarvoor verantwoordelijk was.

Volledig scherm
Politie voor het huis van Joey D. in Rosmalen © Bart Meesters
Volledig scherm
Arrestatieteam in Rosmalen probeert Joey D. aan te houden. © Bart Meesters
Volledig scherm
Schoten gelost bij poging aanhouding door arrestatieteam in Rosmalen . © Bart Meesters
Volledig scherm
Arrestatieteam probeert veroordeelde Joey D. aan te houden in Schoolstraat Rosmalen, mogelijk schoot hij vanuit het balkon. © BD
Volledig scherm
Zwaarbewapende agenten bij de arrestatie van Joey D. in Rosmalen. © Bart Meesters
  1. ‘Ben ik mijn rijbewijs kwijt als een lampje van de auto stuk is?’
    PREMIUM

    ‘Ben ik mijn rijbewijs kwijt als een lampje van de auto stuk is?’

    DEN BOSCH - De Bosschenaar (20) draait er niet omheen als hij terecht staat bij politierechter Vermeulen. Hij vertelt over het maken van ‘een hele domme keuze’. En daar heeft hij ‘veel spijt’ van. De Bosschenaar werd begin vorig jaar in Rosmalen betrapt tijdens het autorijden zonder rijbewijs. Hij bleek ook onder invloed te zijn van alcohol en drugs. ,,Ik had geblowd en gedronken’’, geeft de Bosschenaar direct toe.