Volledig scherm
Jonge mantelzorgers vroegen in 2016 zelf in Den Bosch aandacht voor hun nieuwe platform Vanzelfsprekend. © Dolph Cantrijn

Jonge Bossche mantelzorgers verdienen het en krijgen extra aandacht

Vier fracties in de Bossche gemeenteraad willen meer aandacht voor jonge mantelzorgers. Die komt er ook, beloofde wethouder Van Olden. 

DEN BOSCH - Zonder mantelzorgers kan de maatschappij niet meer zei wethouder Huib van Olden gisteravond in de commissie sociaal.  Ook Den Bosch niet. Bij mantelzorgers wordt vaak gedacht aan 55 plussers . Maar er zijn ook een heleboel jongeren die door omstandigheden voor een familielid moeten zorgen. Niemand van die jongeren die dat níet graag doet, zo leert de ervaring. Maar het gaat mdestal wel ten koste van hun sociale leven, studie of sport.

Onderzoeken over mantelzorg leren dat gemiddeld een op de vier Bosschenaren wel eens mantelzorg verlenen. Hoeveel jongeren daaronder vallen in de gemeente weet niemand precies. Ze verdienen daarom dat ze als groep eens duidelijk in beeld komen en extra onersteuning krijgen, vinden CDA, Bossche Groenen, VVD en Pvda in de gemeenteraad.  Hoe en wat, weten de vier fracties ook niet precies, zo blijkt uit een notitie die ze gisteravond ter sprake brachten in de commissie sociaal. Collega-raadsleden en het college werden uitgenodigd om daar eens serieus over verder te denken. 

Wettelijk verplicht

Geen fractie die daar verder niet voor te porren was. En ook wethouder Van OIden kon er moeilijk nee tegen zegen. Toeval of niet,  B en W hebben net opdracht gegeven voor een groot (digitaal) onderzoek naar mantelzorg in de gemeente. De gemeente is namelijk wettelijk verplicht om mantelzorgers voldoende steun te bieden om hun taak te kunnen uitvoeren. Daarom wordt nu onderzocht of dat allemaal nog functioneert. De enquête die momenteel wordt gehouden geeft hopelijk ook meer duidelijkheid  over de jonge mantelzorgers. Van Olden hoopt rond mei de raad bij te praten over de uitkomsten. 

Beter in beeld komen

Hij zei gisteravond medewerking toe om te komen tot een plan van aanpak. Daarmee moeten de jonge mantelzorgers onder meer beter in beeld kan komen bij zorgpartners, (sport)verenigingen, onderwijs, familie en buren.  Praktisch tips, heldere informatie die aansluit bij hun wereld en achtervang/hulp  als het nodig is zijn dringend gewenst, zei Bossche Groenenraadslid Rianneke Mees namens de indieners. 

 1. Problemen voor Computerhuis Den Bosch, gesprekken over nieuwe stijl

  Problemen voor Computer­huis Den Bosch, gesprekken over nieuwe stijl

  DEN BOSCH - Foutje bedankt, of is er iets anders aan de hand? Hoe dan ook, het Computerhuis in Den Bosch (onder de vleugels van vrijwilligersorganisatie Humanitas) dreigt op te houden te bestaan. ,,Door de verlaging van de subsidie voor de komende jaren moet Humanitas bezuinigen en hebben ze besloten het Computerhuis af te stoten’’, schetst betaalde kracht Anita de Gier, die namens Humanitas het Computerhuis leidt. En daarmee lijkt de toekomst voor de hulp aan kwetsbare inwoners die digibeet zijn onzeker.
 2. Eigen straat voor hockeycoach, maar dan bij het voetbalstadion van Den Bosch
  PREMIUM

  Eigen straat voor hockey­coach, maar dan bij het voetbalsta­di­on van Den Bosch

  DEN BOSCH - Den Bosch eert een groot hockeycoach met een eigen straat, maar de plek waar dat gaat gebeuren is heel opmerkelijk: tussen stadion De Vliert en het terrein van het roemruchte BVV. Een plek die al decennia voetbal ademt. Maar daar komt dus het Wim van Heumenplantsoen. Dan was een eerbetoon aan de Bossche wielerheld Gerrit Schulte, die twintig meter verderop woonde, nog veel logischer geweest.