De kersverse ‘maestro’ Millen Derks (10) in actie.
Volledig scherm
PREMIUM
De kersverse ‘maestro’ Millen Derks (10) in actie. © Chris Korsten

Jonge maestro’s dirigeren Vughts symfonieorkest

VUGHT - Het stokje letterlijk en figuurlijk doorgeven aan de jeugd. Een doel dat amateur symfonieorkest Toermalijn uit Vught, dat vorig jaar zijn 35-jarige bestaan vierde, helder voor ogen heeft. In het verlengde daarvan toog een deel van het orkest naar basisschool De Schalm. Met als inzet de wekelijkse muziekles van leraar Jacques Noyons te verrijken met levensechte muziek. In een viertal sessies hielpen leerlingen vrijdagmiddag een handje met 'opstarten' door vluchtig in de huid van een 'maestro' te kruipen.

Quote

Heee, allemaal opa’s en oma’s met instrumen­ten

,,Heee, allemaal opa’s en oma’s met instrumenten”, roept een van de leerlingen enthousiast bij het ‘binnenstormen’ van het speellokaal dat onder meer voorzien is van klimrekken. Terwijl het geluid aanzwelt, probeert muziekleraar Noyons(65) zo snel mogelijk orde te scheppen. Met succes. Achterin is het hoboïst Elly Laugs die eerst de toon aangeeft. ,,Muziekbands tellen vaak af voordat ze van leer trekken, zo van: ‘een-twee-drie’. Bij een orkest gebeurt dat nooit, die huren daarvoor speciaal een dirigent in. Helaas is de vaste dirigent van dit orkest nu niet hier. Dus vraag ik: wie van jullie durft?”, waagt Noyons.

  1. Sint-Jan laat terrassen toe in tuin: ‘Een gebaar naar de ondernemers die het moeilijk hebben’
    PREMIUM

    Sint-Jan laat terrassen toe in tuin: ‘Een gebaar naar de onderne­mers die het moeilijk hebben’

    DEN BOSCH - Horeca-ondernemers uit de directe omgeving van de Sint-Jan mogen de Sint-Janstuin aan de kant van Hinthamerstraat inrichten als terras. ,,Het is bijzonder om deze tuin te mogen gebruiken. Daarom zijn er ook regels vastgesteld voor gebruik. Er wordt gewerkt met reserveringen, de tuin sluit om 23.00 uur en de locatie en haar omgeving worden geëerbiedigd’’, aldus plebaan Vincent Blom.