De motor van de omvergereden politieagent.
Volledig scherm
De motor van de omvergereden politieagent. © Bart Meesters

Justitie eist jeugddetentie voor omver rijden motoragent in Den Bosch: ‘Door oog van de naald gekropen’

 DEN BOSCH - Achter gesloten deuren heeft justitie vrijdag vijftien maanden jeugddetentie geëist tegen een 18-jarige man uit Den Bosch. Volgens het Openbaar Ministerie was de man bijrijder in de auto waarmee in de nacht van 2 op 3 november 2017 een Bossche motoragent ondersteboven werd gereden. 

Dat gebeurde bij de rotonde van de Kooikersweg en de Oude Vlijmenseweg, in Den Bosch-West. De politie had even eerder de achtervolging ingezet op een Renault Laguna met drie inzittenden. Daarbij werden snelheden tot wel 150 kilometer per uur bereikt. Op de rotonde probeerde de motoragent de aanstormende auto de weg te versperren, maar de Laguna reed hem ondersteboven. De agent vloog ‘ als een lappenpop’ door de lucht en kwam met een smak op de grond terecht. De inzittenden gingen er na de aanrijding te voet vandoor. De politie kon ze pas later arresteren. Toen bleek ook dat de drie op boevenpad waren geweest: in Engelen hadden ze een bumper en de koplampen van een Mercedes gestolen. 

Bestuurder

Vorig jaar november stond de toen 18-jarige jongen terecht die volgens justitie achter het stuur had gezeten. De rechtbank sprak hem echter vrij wegens gebrek aan bewijs. Justitie -dat dertig maanden cel tegen hem had geëist - denkt nog steeds dat deze man de bestuurder was. De jongen die vrijdag achter gesloten deur terecht stond, was volgens het Openbaar Ministerie de bijrijder, hoewel hij dat zelf ontkent. Volgens het OM zijn de bestuurder en de bijrijder medepleger van poging tot doodslag. Omdat ze samen op pad waren gegaan voor het stelen van Mercedes-onderdelen was hun samenwerking toen al een feit, zo lichtte de officier van justitie zijn juridische opstelling toe. 

Justitie zegt dat ‘camerabeelden, herkenning door agenten en verklaring van andere inzittenden’ duidelijk hebben gemaakt dat de jongen die nacht in de auto zat. De jongen zelf zegt dat hij bij zijn vriendin was. 

Quote

Ik ben door het oog van de naald gekropen

Bossche politieagent

Behalve de vijftien maanden jeugddetentie vraagt justitie een ontzegging van de rijbevoegdheid voor drie jaar en een schadevergoeding voor de agent. Die maakte tijdens de zitting duidelijk dat hij beseft hoeveel geluk hij heeft gehad: ,,Ik ben door het oog van de naald gekropen. Maar het geluid van die brullende motoren en die twee koplampen die op me afkwamen, ik zal het nooit meer vergeten.” 

De derde inzittende, die achterin de auto zat, wordt niet vervolgd. 

De rechtbank doet op 4 oktober uitspraak. 

  1. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.