Volledig scherm
stockadr inbraak inbreker glasschade ruitsschade raam glas ruit autoruit © Getty Images/iStockphoto

Man (26) uit Den Bosch krijgt taakstraf voor vernieling van dertig autoruiten, moet schadevergoeding van 2500 euro betalen

DEN BOSCH - Een 26-jarige Bosschenaar is door de rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch veroordeeld voor het vernielen van autoruiten van dertig auto's en van enkele panden. Hij heeft een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Ook moet de man ruim 2.500 euro aan schadevergoeding betalen.

De man vernielde op 25 februari 2018 in diverse plaatsen in een Bossche woonwijk een groot aantal autoruiten en ook ruiten van panden. Ook vernielde hij autospiegels en ruitenwissers. Hij pleegde de vernielingen 's nachts.

Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank er rekening mee dat de wandaden van de man voor veel onrust en angst zorgden bij de bewoners. Ook leverde zijn gedrag overlast en schade op. Dat deze schade aanzienlijk is, blijkt ook uit de vele vorderingen van de slachtoffers.

Ook woog de rechtbank mee dat de man de ernst van zijn daden niet of onvoldoende leek in te zien. Naast de taakstraf kreeg hij een voorwaardelijke celstraf opgelegd om hem ervan te weerhouden nogmaals de fout in te gaan.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank daarnaast mee dat de verdachte de ernst niet of onvoldoende inziet. Naast de taakstraf krijgt de man een voorwaardelijke celstraf opgelegd om hem ervan te weerhouden opnieuw in de fout te gaan.

Een aantal slachtoffers vroeg de rechtbank om schadevergoeding voor geleden materiële schade. De rechtbank weest een groot deel van deze vorderingen toe: de veroordeelde moet in totaal ruim 2.500 euro aan schadevergoeding betalen.

  1. Automobilist bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    Automobi­list bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    DEN BOSCH - In en rond het Bossche station zijn tientallen beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Een van die camera’s filmde op 25 juni een ongeluk op de rotonde voor het station. Een auto botste tegen een fietsster die voorrang had. Zij vloog enkele meters door de lucht en belande op het asfalt. De automobilist reed door. De 20-jarige Bosschenaar werd aangehouden dankzij het opgenomen kenteken. Hij stond deze week terecht bij politierechter H. Slaar.
  2. Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek: 'Je hebt al snel een punt’

    Dial Q Filmquiz in De Verkadefa­briek: 'Je hebt al snel een punt’

    DEN BOSCH - Zin om ruim twee uur de kennis van films te testen? Dat kan op 25 oktober in de Bossche Verkadefabriek tijdens de Dial Q Filmquiz. Het is een knipoog naar het tv-programma ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’. Daarin liet presentator Bob Bouma (‘Lieve dames, beste heren’) twee kandidaten reageren op fragmenten uit oude en actuele speelfilms. ,,Maar de Dial Q Filmquiz is eerder een interactief filmprogramma dan een eenzijdig vragenvuur’’, zegt Paul Luiken.