Volledig scherm
De man reed tijdens zijn vluchtpoging meerdere keren in op politieauto's, terwijl daar agenten inzaten. © ANP

Man (42) botst bij heftige achtervolging in Rosmalen bewust tegen politieauto's: drie maanden cel

ROSMALEN - Een 42-jarige man die in november 2017 tijdens een heftige achtervolging voor de politie probeerde te vluchten is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden. Hij reed tijdens zijn vluchtpoging meerdere keren bewust in op politieauto's, terwijl daar agenten inzaten. 

De man reed ’s nachts in Rosmalen, waarbij hij door een politieagent in burgerkleding werd gestopt. De agent vroeg hem zijn raam open te doen en zijn auto uit te zetten, maar dat deed hij niet. In plaats daarvan gaf hij gas en ging ervandoor. Bij het wegrijden slipte hij opzij en raakte de agent aan zijn been. 

Vluchtende man laat zich niet tegenhouden

De agent sprong in zijn auto en wist de verdachte enkele honderden meters verderop in te halen. Hij zette zijn onopvallende dienstauto voor die van de verdachte en ook een tweede dienstauto blokkeerde de vluchtroute. De man liet zich niet tegenhouden: hij reed twee keer tegen de achterkant van een van de dienstauto's en kon toen wegkomen. 

Opnieuw volgde een achtervolging, waarbij de vluchtende man nog een paar keer de auto van de agent aantikte. Daardoor begon hij om zijn as te tollen en kwam hij uiteindelijk tot stilstand. Op dat moment konden agenten hem aanhouden. 

‘Vrezen voor zwaar letsel’

‘Er was sprake van zware mishandeling van drie agenten die in de dienstauto zaten’, zei de officier van justitie in de rechtbank. Hij werd daarvan vrijgesproken, omdat het aan bewijs ontbrak dat er ‘tijdens de incidenten een aanmerkelijke kans bestond dat de agenten zwaargewond zouden kunnen raken’, zo sprak de rechtbank. Er was niet genoeg bewijs dat de man daar bewust op uit was. Wel was er volgens de rechtbank sprake van bedreiging met zware mishandeling, omdat de agenten in hun auto zaten toen de man daar bewust tegenaan reed: ‘Ze konden vrezen voor zwaar letsel.’

De man werd veroordeeld voor drie maanden gevangenisstraf, waarbij ook werd meegenomen dat de man de agenten ‘angst heeft aangejaagd’. En hij verwondde een agent, doordat hij tegen hem was aangereden. Dat had een grote impact op de betrokkene. 

De auto van de vluchtende man werd na zijn aanhouding in beslag genomen en hij krijgt hem niet meer terug. 

 1. Problemen voor Computerhuis Den Bosch, gesprekken over nieuwe stijl

  Problemen voor Computer­huis Den Bosch, gesprekken over nieuwe stijl

  DEN BOSCH - Foutje bedankt, of is er iets anders aan de hand? Hoe dan ook, het Computerhuis in Den Bosch (onder de vleugels van vrijwilligersorganisatie Humanitas) dreigt op te houden te bestaan. ,,Door de verlaging van de subsidie voor de komende jaren moet Humanitas bezuinigen en hebben ze besloten het Computerhuis af te stoten’’, schetst betaalde kracht Anita de Gier, die namens Humanitas het Computerhuis leidt. En daarmee lijkt de toekomst voor de hulp aan kwetsbare inwoners die digibeet zijn onzeker.
 2. Eigen straat voor hockeycoach, maar dan bij het voetbalstadion van Den Bosch
  PREMIUM

  Eigen straat voor hockey­coach, maar dan bij het voetbalsta­di­on van Den Bosch

  DEN BOSCH - Den Bosch eert een groot hockeycoach met een eigen straat, maar de plek waar dat gaat gebeuren is heel opmerkelijk: tussen stadion De Vliert en het terrein van het roemruchte BVV. Een plek die al decennia voetbal ademt. Maar daar komt dus het Wim van Heumenplantsoen. Dan was een eerbetoon aan de Bossche wielerheld Gerrit Schulte, die twintig meter verderop woonde, nog veel logischer geweest.